Slovenská rocková skupina Fermata pokrstila v piatok večer v bratislavskom Ateliéri Babylon nový autorský album Blumental blues. Trinásta štúdiovka zoskupenia, pozostávajúca z desiatich nových kompozícii, je tvorivým počinom Fera Grigláka, Tomáša Berku a čiastočne i mladého klávesistu Mateja „Maxa" Mikloša.

Skladby, ktoré obsahuje, v sebe nesú spomienku a reflexiu na neopakovateľné miesto a čas. Album voľne nadväzuje na knihu Tomáša Berku Blumentálske blues z roku 2010, v ktorej autor opisuje svoje detstvo, dospievanie a búrlivý život v okolí Blumentálskeho kostola a Avionu, kde sa stretávala bratislavská hudobná, filmárska, literárna a kultúrna bohéma. Bolo to podľa jeho slov miesto mnohých neopakovateľných zážitkov, umeleckých spojení a celoživotných priateľstiev, na ktoré autori dnes spomínajú skladbami ako Slečny z Avionu, Raňajky u Steina, Nasávačka, Posledný tanec na Firšnáli či Prvá ranná električka.

Album nahrali v Griglákovom štúdiu Grif, pričom hudobník sa sám postaral aj o mix, mastering a produkciu skladieb. Atmosféru štúdiovky podčiarkol tiež farebný obal z dielne Vlada Holinu. Ten tvorí štruktúrovaný spoločný portrét Grigláka a Berku pripomínajúci kostolnú vitráž rozbitú expresívnymi farebnými škvrnami. "Tak nejako sme v mladosti s Griglákom žili aj vyzerali," skonštatoval Berka. "Mňa osobne ten obal nadchol. Naozaj sa mi zdá, že je to najkrajší obal, aký Fermata doposiaľ mala," dodal nadšene Griglák.

Album pokrstený korením

Krstnými rodičmi novinky, ktorá je fanúšikom k dispozícii okrem digitálnej podoby aj na CD nosičoch a na vinyle, sa stali vydavateľ albumu Pavol Maruščák a bývalý člen Fermaty Laco Lučenič. "Veľmi fandím tomuto človeku a mám ho odjakživa rád. Dnes, keď som ho videl s bielym stratocastrom, mal som déja vu, lebo biely stratocaster fungoval presne, keď sme založili Fermatu. Fero je človek, ktorého poznám ako najusilovnejšieho, tak usilovného, že sa až hanbím, a zároveň najtvrdohlavejšieho. Je to človek, ktorý si ide stále za svojím a robí si tú svoju muziku, a robí ju stále fantasticky," poznamenal jeden zo zakladateľov kapely. "Platni v ťažkých časoch musím zaželať, aby prežila. So cťou prežije určite, ale patria k tomu aj také viac svetské veci, pretože účty nepustia...," dodal hudobník. Spolu s Maruščákom uviedli album do života korením.

Okrem krstných rodičov sa počas večera návštevníkom klubu prihovoril i Tomáš Berka, ktorý hneď v úvode svojho prejavu zavtipkoval "V prvom rade, keď sa tak na vás pozerám, som naplnený potešením, že ste ešte viacerí nažive v pomerne zachovalom stave. Hádam sa ani po tomto koncerte na tejto situácii nič nezmení," podotkol a nadviazal niekoľkými slovami k vzniku albumu.

"Tento projekt nás s Ferim osvietil asi pred ôsmimi rokmi, keď sme krstili knižku Blumentálske blues. Vtedy sme sa rozhodli, že by k tomu mohla vzniknúť aj nejaká platňa, dokonca sme jej priradili taký rafinovaný kryptonázov ‘Blu Blu‘. Dlhé roky sa nič nedialo, ale Feri to zobral vážne, ako vždy všetky výzvy, a pracoval na tomto projekte. Mňa ako filmára odviala profesia na iné rovnobežky, až konečne začiatkom tohto roka, keď sme sa zúčastnili na spomienkovom koncerte na počesť nášho dlhoročného basgitaristu a priateľa Fedora Freša, ma Feri chytil poniže pása a povedal: ‘A teraz už ideme urobiť tú platňu!‘ V priebehu pol roka sme ju dali dokopy,“ priblížil známy filmový architekt a hudobník, ktorý zároveň jedným dychom ocenil i novú zostavu skupiny. "Som presvedčený, že Feriho rozhodnutie poskladať Fermatu z mladšej generácie hudobníkov bolo správne. Myslím, že vás o tom títo mladí muži sami presvedčia," uzavrel.

Na krst nadviazal plnohodnotný koncert, v rámci ktorého skupina predstavila novú i staršiu tvorbu. Popri Griglákovi a Berkovi, ktorý si zahral iba v skladbe Blumentál blues, sa na pódiu predstavili i spomínaný klávesista Maxo Mikloš, basgitarista Tamász Belicza a bubeník Igor "Teo" Skovay.

Skupina odohrá v nasledujúcich mesiacoch ešte ďalších šesť koncertov. S novým albumom sa do konca roka predstavia v Novom Meste nad Váhom, Žiline, Nitre, Košiciach, Prešove a Leviciach.

Zdroj: SITA
Foto: Vlado Holina

Súvisiaci interpreti: Fermata