Dvojica mladých umelcov Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, ktorí sa nedávno usídlili v Bratislave a rýchlo si získali pozornosť množstva fanúšikov, prichádza po úspechu na Bratislavských jazzových dňoch s novým singlom. Výrazná intímna skladba Skies vás kombináciou dokonalého spevu a citlivých tónov gitary prenesie do nebies podobne ako gurmána dobré jedlo.

"Skladba Skies vznikla v spolupráci s Erikom Horákom v štúdiu Lososound. Ozvali sme sa mu, či by na nás mal v tomto predvianočnom zhone čas a on, na naše prekvapenie, odpísal, že sa máme zastaviť hneď na druhý deň. Zapálil sa do spolupráce s nami naozaj horlivo, a veľmi vkusne zachytil podstatu tejto skladby," hovorí speváčka Kristína Mihaľová, ktorá je spolu s gitaristom Jakubom autorkou hudby aj textu.

"Kristína a Jakub sú jediní muzikanti, ktorí priniesli do štúdia tlačenku. Normálne Kristína spievala a Jakub si krájal a jedol tlačenku. Ale však nevadí. Keď sa potom o pár dní neskôr finalizoval mix, došli so srnčím gulášom. Normálne prišli, dali si bundy na vešiak a začali jesť guláš. Ale však nevadí. Keď som dnes večer jedol makrelu, tak mi napadlo toto: dobrý zvuk vzniká jednoducho - treba mať dobrý song a dobrých muzikantov. Skies je krásny song a Kristína a Jakub sú najtalentovanejší hudobníci, akých som nahrával," spomína na nahrávanie Erik Horák, ktorému touto cestou ďakujeme za inšpiráciu na chutný titulok. Konečne producentská citácia bez klišé!


Novinka sympatického dua prichádza v čase, kedy majú Kristína a Jakub za sebou mimoriadne úspešnú jeseň. Na Bratislavských jazzových dňoch, kde vyhrali Súťaž mladých talentov, a tiež na novembrovom koncerte americkej jazzovej speváckej ikony Dianne Reeves si získali množstvo nových fanúšikov, ktorých zverejnenie singla v tak krátkom čase určite poteší. Ani samotná dvojica pritom nedúfala, že sa im skladbu podarí vydať tak rýchlo.

"Vôbec sme neplánovali vydať túto skladbu ešte tento rok, mysleli sme, že budeme dlho čakať na postprodukciu a výsledok prinesú azda Traja králi. Klip tiež vznikol spontánne počas cesty na jeden z našich koncertov v bielom vozidle Chevrolet sedan, niekde pri Banskej Bystrici. Skladba Skies je o tom, ako sa veci menia a čas ide stále dopredu, ako to auto, v ktorom sme sedeli," približuje myšlienku piesne Jakub Šedivý.

Prečítajte si tiež: Intímna hudba pre veľké pódiá: Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý

"Prvý nápad na Skies vznikol u Davida Hodeka v štúdiu. Nahrávali sme u neho iné skladby, ktoré pripravujeme. David si tuším odskočil naložiť perkelt, ktorý varila jeho mama, výborná kuchárka, no a my sme si medzitým nahrali nápad na túto pesničku na diktafón. O pár dní sme ju našli tak, ako sme ju nahrali a rozhodli sme sa ju vydať. A to už je ten príbeh o Erikovi. Vzniklo to všetko z momentu pre moment, a tak sme ju aj v momente vydali. Veríme, že sa bude páčiť," uzatvára Kristína.

Speváčka, ktorá je jedným z najväčších talentov slovenskej scény, sa pár dní pred zverejnením singla objavila aj v zaujímavej spolupráci s dvojicou českých hudobníkov JeN Hovorka & Marek Urbanek. Skladba sa volá Run & Hide a ukazuje, že Kristína by mohla rovno zajtra letieť do Ameriky a nahrávať s hviezdami súčasného R&B.


PS: Takto hrali Kristína a Jakub dve skladby skupiny Jamiroquai a jazzový štandard East of the Sun (and West of the Moon)
na koncerte Dianne Reeves, ktorá si ich sama vybrala ako predkapelu.


Text: Hudba.sk (zdroj citácií: Jakub Šedivý)
Foto: Katarína Bell