Úspech albumu Motyle dámskeho dua Tara Fuki zo začiatku tohto roka, kedy sa album objavil na 2. mieste prestížneho európskeho rebríčka World Music Charts Europe (WMCE), sa premietol aj do výročného rebríčka, v rámci ktorého obsadil album obsadil celkovo 10. miesto. Tara Fuki tiež avizujú vinylovú verziu albumu, ktorá sa pripravuje na začiatok roka 2022.

Hoci sa špeciálny koncert k 20. výročiu Tara Fuki musel presunúť až na jar 2022, majú dámy za sebou viac ako úspešný rok. A to nielen množstvom koncertov. Nahrávka Motyle zbierala skvelé recenzie a jeden úspech za druhým. Album sa objavil v rebríčku Transglobal World Music Chart (TWMC), ale najväčšie ohlasy zaznamenal v rebríčku WMCE, ktorý od mája 1991 každý mesiac zostavujú poprední rozhlasoví hudobní publicisti z celej Európy. V minulosti tu bodovalo niekoľko českých interpretov, napríklad Gipsy.cz, Dva, BraAgas, Tomáš Kočko, Čankišou alebo Korjen. Keď sa však vo februári 2021 dostali Tara Fuki až na 2. miesto, bol to v danom rebríčku zatiaľ najväčší úspech českej hudby.

Andrea Konstankiewicz neskrýva radosť: "Umiestnenie na 10. mieste v WMCE za rok 2021 si veľmi vážime a máme veľkú radosť, že sa Motyle páči nielen v ČR, ale aj v zahraničí. Veľkú zásluhu na tom má určite producentský prístup Doroty Barovej a Miroslava Chyšku."


"Tara Fuki sa v hitparáde WMCE držali po celý prvý štvrťrok tohto roku," oznamuje Milan Tesař, ktorý od roku 2020 stojí na čele rebríčka WMCE a pridáva ďalšie informácie: "V januári boli na šiestom mieste, vo februári na druhom a v marci na treťom. Ešte v apríli im patrila (oficiálne nezverejňovaná) 26. priečka a dokonca aj v júli sa objavili medzi 50 najlepšie hodnotenými albumami (na 46. mieste). Práve tento dlhodobý záujem členov poroty, ktorý trval sústavne viac ako pol roka, vyniesol duu violončelistiek desiate miesto v celkovom celoročnom poradí. Tara Fuki sa tak vo výročnom rebríčku umiestnili vedľa legiend world music, ako sú Canzoniere Grecanico Salentino z južného Talianska, poľská Kapela zo wsi Warszawa alebo spevák a gitarista z afrického Mali Samba Touré."

Druhou najlepšie umiestnenou nahrávkou s českou účasťou bol v roku 2021 záznam koncertu Harfy nad Oslavou z Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou. Úspech v hitparáde WMCE neznamená iba umiestnenie v rebríčku. Práve preto, že poradie zostavujú autori rozhlasových relácií, úspešné albumy majú zaručené, že sa objavia v rade relácií na verejnoprávnych a niektorých ďalších rozhlasových staniciach po celej Európe.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope. Text správy sme upravili.

Foto: Zuzana Bönisch