V prípade skupiny The Swan Bride by sa rok 2011 dal nazvať rokom (seba)reflexie. Po vydaní albumu 2, ktorý mal na domácej scéne pomerne "hluchú" odozvu, kapela nemala príliš veľa motivácie na ďalšie fungovanie. Na Slovensku tak vlani odohrala podstatne menej koncertov ako v roku 2010. Žilinčanov napokon nakoplo balkánske turné, počas ktorého navštívili Srbsko, Rumunsko a Bulharsko, ale aj predskakovanie britským The Horrors vo Viedni.

"Rok 2011 bol zvláštny. Náš album 2 mal mizivú odozvu, napriek tomu, že pesničky z neho sa stali medzi návštevníkmi koncertov populárnejšie ako kusy z nášho EP Monsters in Your Drawers. Vytriezveli sme z eufórie, ktorú sme zažívali, keď pre nás bolo všetko nové. Aj bohapusté chľastačky prezlečené za 'koncertné šnúry' nás pomaličky omrzeli. Logickým sa potom zdal únik na Balkán, ktorý nás ako kapelu prakticky zachránil. Opäť to bolo o hudbe a nazbierali sme tam veľa nových vnemov, ktoré sme v druhej polovici roka začali pretavovať do nového albumu," prezradili The Swan Bride pre Hudba.sk.

"Udialo sa niekoľko mimoriadne príjemných a (ehm) zlomových momentov, s hudbou však súvisia len niektoré. Kačko sa nám stihol oženiť, Maťo sa usadil v pokojnom a relatívne fungujúcom vzťahu. Pribudol stály člen Maťo Gálik, spolu s novým espritom a zvukom. Na Balkáne sme sa zoznámili s množstvom príjemných ľudí a určite sa tam v krátkej dobe vrátime. The Horrors vydali nový album a hrali vo Viedni, kde sme mali možnosť im predskakovať. Bolo príjemné dozvedieť sa od nich, že sa im naša tvorba páčila," zhrnuli Žilinčania pozitívne udalosti minulého roka.

Nechýbali však ani nepríjemné zistenia: "Sklamalo nás (oneskorené) zistenie, že slovenská hudobná 'brandža' je naozaj tak malá, ako sa o nej hovorí, aj s malými ľuďmi. Jeden smutný príklad za všetky je, keď si kultúrny redaktor nemenovanej nedeľnej prílohy nemenovaného periodika vypýta peniaze za to, aby o nejakom albume napísal recenziu."

V roku 2012 by sa fanúšikovia alternatívnej skupiny mohli dočkať tretieho albumu. "Chceme donahrávať nový album. Pomaličky sa to utriasa a opäť to bude niečo, čo urobí radosť v prvom rade nám piatim," uvádzajú The Swan Bride, pričom o ich ďalšom osude sa nebude rozhodovať len v lokálnych vodách: "Určite ideme opäť do zahraničia. Ďalej sa budeme venovať hudbe a všetko ostatné závisí od toho, ako sa nám podarí osloviť 'konzumentov'."

Čo priniesol rok 2011 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU.

Foto: archív The Swan Bride

Súvisiaci interpreti: The Swan Bride