Obe kapely sú bezpochyby na vrchole ich tvorby, takže sa máme na čo tešiť!

Magnety týždňa

Ukrajinci Jinjer sú na scéne už 10 rokov. Metalcoreové kvarteto rastie s každou novou nahrávkou a dostáva sa do širšej pozornosti. Minulý rok na turné sprevádzali Devildriver, či Arch Enemy. Odohrali aj vlastné turné v Latinskej Amerike. Našliapnuté to majú dobre a nevyzerá, že by chceli spomaliť. V piatok vydali EP Micro, ktoré je zatiaľ ich najlepším dielom (aj keď za zmienku rozhodne stoja aj ich štúdiovky, predovšetkým ostatná King of Everything). Z neho pochádza aj skladba Perennial, ktorej video nájdete nižšie.


V piatok novú hudbu vydali aj Švédi Soilwork. Verkligheten je ich jedenásta štúdiovka a medzi fanúšikmi aj kritikmi sa teší veľkej obľube. Malá ochutnávka v podobe videa k skladbe Witan je už vonku.


Ak patríte medzi fanúšikov jednej, či druhej kapely, máme pre vás dobré správy. Na konci januára sa predstavia spolu s Amorphisbratislavskom MMC. Doplnia ich ešte aj melodeathoví Nailed to Obscurity. Dojdite, bude dobre. (pm)

Šroty týždňa

Dave Grohl z Foo Fighters má očividne nejaký konflikt s gravitáciou. Pred pár rokmi padol z pódia na koncerte vo Švédsku tak nešťastne, že zvyšok turné odohral z kresla. Počas prvej šou kapely v roku 2019 padol opäť – tentokrát potom, čo si odpil z piva, ktoré mu ponúkol jeden z divákov. Našťastie si vážnejšie neublížil a hneď vyhupol späť na pódium. (pm)

Úsmevný prípad riešila kanadská polícia, ktorá zastavila šoféra pre prekročenie povolenej rýchlosti. Keď sa ho pýtali na dôvod, povedal, že v rádiu hrali Kickstart My Heart od Motley Crue. Veľmi mu to ale nepomohlo a dostal pokutu 639 kanadských dolárov (zhruba 420 EUR). (pm)

Novinky

Druhý februárový víkend sa v bratislavskom Kulturáku bude niesť v znamení metalových experimentov. Zahrajú nám domáci SymbiosisHolotropic, ktorých doplnia Neurotic Machinery od našich západných susedov. Viac info nájdete na Facebooku. (pm)


11. apríla do bratislavského MMC zavítajú Briti Bullet for My Valentine. Vzhľadom na silnú fanúšikovskú základňu môžeme predpokladať, že bude celkom plnka, takže ak by ste si ich radi pozreli, kupujte lístky čo najskôr. (pm)


Na súpisku Brutal Assault neprestávajú pribúdať zaujímavé mená ani v tomto roku. V najnovšej várke organizátori ohlásili aj také mená ako Animals as Leaders, Decapitated, Car Bomb, či Voivod. Ak vás už ani títo nepresvedčia, aby ste tam išli, tak potom už fakt neviem. (pm)

„Do čoho som sa to namočil...“ povzdychol si Randy Blythe z Lamb of God na Instagrame. Vo svojom príspevku predstavil novú kapelu Over It All, v ktorej okrem neho nájdeme aj gitaristov Animals as Leaders (Javier Reyes) a Sworn Enemy (Lorenzo Antonucci) a pár ďalších týpkov. Sme zvedaví. (pm)

Ďalší člen Lamb of God, gitarista Mark Morton, v súčasnosti zas promuje svoju novú sólovku Anesthetic. Ako hosť sa na nej predstavil aj už nebohý Chester Bennington (Linkin Park). Otváracia skladba Cross Off je skvelou kombináciou zvuku Lamb of God a Linkin Park (samozrejme skôr ich starších vecí). Zhruba takto mohol znieť LP, keby sa nevybral popovou cestou, ale zostal by pri rockovej hudbe. (pm)


Vydanie očakávanej novinky od A Pale Horse Named Death sa blíži a kapela nám predstavila ďalšiu skladbu z nej. Titulná When The World Becomes Undone je temnou doomovou baladou o svete, ktorý prichádza do zatratenia. (ak)


Čad spoločne s Catastrofy odohrali v novembri koncert v MMC, ktorý bol natrieskaný deviatimi stovkami metalových dušičiek. Kapela okolo charizmatického Pištu Vandala teraz zverejnila profesionálne zachytené video z celého koncertu. Počas 70 minút odohrali takmer dve desiatky songov a kotol pod pódiom bol poriadny. (ak)


Druhá skladba z novinky Dream Theater je parádny groovy vypaľovák, ktorý atakuje jednoduchým hlavným motívom a potešil aj mňa, ako nefanúšika kapely. V priamočiarej skladbe Falling Into the Light sa totiž členovia kapely akoby oprostili od svojich prekomplikovaných skladateľských postupov a ohlodali ich na kosť. Veľmi príjemné. (ak)


Švédi In Flames sa vytasili s tretím singlom z novej štúdiovky I, the Mask. Rovnomenná skladba znovu ukazuje vokalistu Andersa Fridéna v agresívnej polohe, ktorú máme najradšej. Zatiaľ čo predošlá skladba (This is) Our House predstavila melodickejšiu polohu kapely, novinka znovu poriadne nakopáva a na koncertoch bude veľmi obľúbenou. Album vychádza 1. marca. (ak)


Misery Index
je jednou z kapiel, ktoré nedokážu sklamať. Ich novinka Rituals of Power, ktorá pochádza z rovnomennej dosky a vyjde na začiatku marca, je brutálny nárez riffov, ktoré vám zakotvia v hlave a budete ich chcieť počuť viac a viac. Táto skladba mi v najbližšej dobe bude v slúchadlách znieť asi veľmi často. (pm)


Haluze týždňa

Prerábky zneliek z hier sú obľúbenou zábavkou hudobníkov. Aj metalových verzií sme tu už mali kopu. Väčšinou sú ale kvalitatívne pomerne nízko. August Burns Red ale túto zábavku povýšili na úplne inú úroveň, keď titulnú skladbu hry The Legend of Zelda dali na svoje pripravované EP Phantom Sessions. (pm)


Kedykoľvek sa grindcore dostane medzi široké masy, väčšinou je využívaný na strašenie, týranie a podobné príjemné kratochvíle. Ináč to nebolo ani so skladbou The Bug od Pig Destroyer, ktorá sa objavila v novom spracovaní seriálu MacGyver. Kapele sa to očividne páčilo, keďže úryvok zo seriálu zdieľali aj na svojej Facebook stránke. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: The Oracle Management

Súvisiaci interpreti: Amorphis, Soilwork