V nedeľu večer sa na televíznych obrazovkách Markízy a Novy začal dlho očakávaný boj o najlepší hlas Česka a Slovenska. Tento pôvodne holandský formát "The Voice of..." sa stal v priebehu jedného roka celosvetovým fenoménom. Spevácka šou je už známa z televíznych obrazoviek viac ako dvadsiatich krajín sveta. Pozrite si najzaujímavejšie videá z česko-slovenskej premiéry.

Do boja o víťazstvo sa pustilo 150 spevákov a speváčok zo Slovenska a Česka, ktorých úlohou vo fáze "výber naslepo" je zaujať svojím hlasom štvoricu porotcov, ktorú tvorí Dara Rolins, Michal David, Josef "Pepa" Vojtek (Kabát) a raper Patrik "Rytmus" Vrbovský.

Každý zo štvorice porotcov si, otočený tvárou k publiku, iba na základe sluchu, vyberie do svojho tímu štrnásť spevákov, s ktorými bude v ďalších kolách pracovať ako ich mentor, resp. kouč. Po prvýkrát tak v takomto type súťaží ide skutočne o výber na základe spevu a hlasu, nie na základe vzhľadu, sympatií a rôznych iných vedľajších dojmov. Zaujímavosťou súťaže je aj neobmedzená horná veková hranica súťažiacich.

V nedeľu večer boli televízni diváci svedkami prvej epizódy speváckej šou, ktorej úvod patril skladbe Let Me Entertain You. Tú si na jednom pódiu spolu zaspievalo kvarteto koučov, ktorí sa následne usadili do svojich kresiel chrbtom k pódiu.

Počas prvého súťažného dielu sa na pódiu vystriedali speváci a speváčky, ktorí sa snažili zaujať porotu. Celým večerom sa tak striedali chvíle radosti z postupu s momentmi neskrývaného smútku a sklamania z nezáujmu ani jedného z koučov, ktorý znamenal ukončenie pôsobenia v súťaži. Neúspech sa prekvapivo dostavil najmä u súťažiacich, ktorí mali profesionálne skúsenosti so spevom.

Viacerí súťažiaci mali však to šťastie, že ich do svojho tímu chceli hneď viacerí kouči. Obrovskému záujmu všetkých štyroch koučov sa potešili skákajúci šouman Petr Lexa (Cee Lo Green - Forget You) či herečka Lucia Molnárová (Marika Gombitová - Vyznanie), ktorí stáli pred ťažkým rozhodnutím vybrať si z lákavých ponúk a argumentov každého jedného z koučov.

Keď už sme pri slovných bojoch jednotlivých členov poroty, tak tu treba podotknúť, že je zjavné, že tieto prieťahy mali viesť najmä k pobaveniu diváka, avšak miestami vyznievali silene až trápne. Nepríjemné bolo aj Rytmusovo vyrušovanie priamo počas sústredeného vystúpenia Lucie Molnárovej.

V každom prípade ponúkol prvý diel Hlasu Česko Slovenska hneď niekoľko nádejných speváckych talentov, ktoré vo vyraďovacích kolách určite zamiešajú karty. Ešte predtým nás však čaká niekoľko ďalších výberov naslepo, ktoré budú smerovať k postupnému utváraniu jednotlivých tímov. Ten najbližší výber uvidia diváci na televíznych obrazovkách už o týždeň, opäť v nedeľu večer v rovnakom vysielacom čase.

Lucia Molnárová - Vyznanie (Hlas Česko Slovenska 2012)

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Facebook.com/hlasczsk, Hlascs.markiza.sk

Súvisiaci interpreti: Michal David