Už zajtra (14.3.) sa pod bratislavskou hradnou skalou v Subclube predstaví veľký talent kalifornskej klubovej scény Mtendere Mandowa alias Teebs. Jeho prvé vystúpenie na Slovensku prináša progresívny slovenský nezávislý label Exitab v spolupráci s Red Bull Music Academy. Akcia bude totiž ukážkou súčasnej elektronickej hudby, ktorá je úzko spätá s najslávnejšou hudobnou akadémiou.

Pre talentovaného producenta menom Teebs sa všetko začalo v roku 2008 na Red Bull Music Academy. Práve tam sa stretol so Stevenom Ellisonom, známym pod pseudonymom Flying Lotus. Netrvalo dlho a Ellisonova čerstvo rozbehnutá značka Brainfeeder oznámila svoj desiaty release - Teebsov debutový album Ardour.

Vyšiel v roku 2010, ktorý bol pre vplyvný label s bleskom v logu neuveriteľne plodný. Okrem albumu Cosmogramma, ktorým Flying Lotus kompletne redefinoval pojem "hudobná psychedélia", či ďalších oceňovaných albumov od producentov ako Lorn, Matthewdavid a Tokimonsta, za to môže práve Teebsov farbistý pohľad na psychedelicko-hip-hopový zvuk "mesta anjelov".

Teebs - You've Changed

Teebsovi budú na jeho prvom bratislavskom koncerte predskakovať domáci producenti spojení pod mladou progresívnou značkou Exitab. Tomáš Ferko a.k.a. Teapot produkuje beaty na pomedzí dubstepu, minimal techna a cinematického IDM. Patrí medzi tých niekoľko šťastných domácich talentov, ktorým sa podarilo dostať na Red Bull Music Academy (Rím, 2004). Odvtedy odohral množstvo živých vystúpení a DJských setov, napríklad po boku Coldcut či Jamieho Woona. Ako producent vypustil do sveta hŕbu trackov, naposledy v rámci remixového EP Unrest, ktoré čoskoro vychádza v reedícii na Exitabe.

Angličan Jonny Fox alias Aches síce pochádza z rodiska legendárneho Warp Records, už dlhší čas však žije a tvorí v Bratislave. Jeho debutové EP Fine Tongue (Exitab, 2011) dokonale dotvára mozaiku lokálnej miniscény s producentmi ako Stroon, Ink Midget & Pjoni, či Dead Janitor. Melancholické gitarové skeče, ambient poddávajúci sa future garage, zmes šepotov a "znetvorených" vokálov a pódiová hyperaktivita á la Mount Kimbie - aj tak by sa dal v skratke charakterizovať jeho hypnotický live set. 

O živý vizuál a DJskú afterparty sa postará Stix - hyperaktívny rezident akcie Trashold a jeden z iniciátorov Habitat.fm.  

Exitab Presents Red Bull Music Academy Special:
14.3. - Subclub, Bratislava

Teebs (Brainfeeder, US), Aches (Exitab, UK)
Teapot (Exitab, SK)
Stix (Trashold/Habitat, SK) 

Informácie pre Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan z Exitabu. Viac na www.exitab.org.