Na Slovensku vznikla nová iniciatíva partie mladých ľudí s názvom Nehuč. Chce upozorniť na problém poškodzovania sluchu hlasnou hudbou a svoje aktivity započala 7. marca na obľúbenom koncertnom mieste – v lodi Pink Whale v Bratislave, ale aj online na sociálnych sieťach a crowdfundingovou kampaňou.

Podnetom pre vznik iniciatívy Nehuč je osobná skúsenosť zakladateľky Kristíny Slivkovej, ktorej sa po návštevách koncertov vyvinul tinitus – príznak poškodeného sluchu charakteristický neustálym pískaním či šumením v ušiach. Problém, s ktorým sa určite aspoň raz v živote stretli mnohí návštevníci koncertov či párty s elektronickou hudbou, priamo inšpiroval slogany z vizuálov kampane "aby bolo po koncerte ticho" a "neprepísknime si to".

Podobné iniciatívy a aktivity už existujú v zahraničí, no u nás je to vítaná novinka, keďže téma poškodzovania sluchu je väčšinou prehliadaná a s výnimkou zopár festivalov sa jej venuje neprimerane málo pozornosti a akcie. Je pritom známym faktom, že z dlhodobého hľadiska sa kvalita sluchu pri pravidelnom vystavovaní sa hluku nenávratne znižuje.

Informácie a pomoc priamo v rizikovom prostredí

Dobrovoľníci z iniciatívy Nehuč na pilotnom "výjazde" v klube Pink Whale okrem štupľov do uší priniesli aj zaujímavé tematické plagáty so spomínanými sloganmi. "Reakcie návštevníkov boli rôzne. Zazneli aj slová 'na koncert som prišiel kvôli hluku', no milo nás prekvapil úprimný záujem aj slová podpory od ľudí, ktorí rovnako vnímajú túto tému ako dôležitú. Zo skupiny ľudí oboznámených s týmto problémom pritom viacerí už mali svoje vlastné štuple do uší, ktoré na koncerte použili. Niektorí zase veľmi ocenili možnosť si štuple vziať, lebo si tie svoje zabudli, alebo sa k možnosti nosiť ich na koncertoch prikláňajú, no zatiaľ si ich sami nezaobstarávajú," hovorí Kristína Slivková.

Čo je pre dobrovoľníkov a zakladateľku projektu Nehuč dôležité, je "že sme našou prítomnosťou vniesli debaty priamo do najrizikovejšieho priestoru k ľuďom, ktorých sa to najviac týka. Veľa ľudí sa vôbec prvýkrát oboznámilo s rizikami navštevovania koncertu a nasadilo si chrobáka do hlavy, ktorý, dúfame, sa bude prebúdzať aj pri návštevách ďalších koncertov, až sa nakoniec rozhodnú ochranu sluchu použiť."

Nehuč na klubových koncertoch aj festivaloch

Na bežnom koncerte sa výška hluku pohybuje od 90 niekedy až do 120 decibelov. Pravidelné vystavovanie sa hluku nad 80 dB je však rizikové a hluk nad 110 decibelov dokáže nenávratne poškodiť sluch už za dve minúty. Jeden z dôsledkov poškodenia sluchu je aj spomínaný tinitus, ktorý sa stáva v populácii mladých ľudí čoraz bežnejším. Podľa zhrnutia viacerých výskumov je jeho prevalencia v Európe od 9% do 29%.

Už bežné štuple do uší dokážu intenzitu zvuku mieriaci do uší znížiť až o 15-30 decibelov. Samotní hudobníci ale aj mnohí pravidelní návštevníci koncertov však obvykle používajú kvalitnejšie štuple, ktoré je možné dať si vyrobiť na mieru a sú tak funkčnejšie i pohodlnejšie. Aj v tomto prípade však platí, že lepšia je aspoň základná ochrana ako žiadna.

Dobrovoľníkov z iniciatívy Nehuč budete môcť stretávať v koncertných halách, kluboch aj na hudobných festivaloch. Aktuálne už majú napríklad dohodnutú spoluprácu s obľúbeným festivalom Atmosféra v Hontianskych Nemciach. Iniciatívu môžete podporiť v dobročinnej zbierke, ktorá aktuálne prebieha na Donio.sk. Získanými peniazmi sa podľa Kristíny Slivkovej finančne pokryje tvorba materiálov (plagáty, videá) propagujúcich problém zhoršovania sluchu a vyzývajúcich na jeho ochranu, nákup ochranných štuplov a slúchadiel, prezentácia myšlienky Nehuč na festivale Atmosféra a zorganizovanie diskusie.

Text: Hudba.sk (zdroj: iniciatíva Nehuč)