Trubkár Lukáš Oravec vydáva v poradí už tretí album medzinárodného jazzového orchestra s názvom Big City Moods. V 14-člennom zoskupení účinkujú najlepší hudobníci z Česka, Maďarska, USA, Nemecka a Slovenska. Nahrávanie sa uskutočnilo v štúdiu Orlí v Brne. Orchester predstavil sedem autorských skladieb členov orchestra.

Významným aranžérskym vkladom prispel nemecký kontrabasista Pavel Klimashevski, pod ktorého taktovkou orchester funguje už od svojho založenia. Na albume spolupracovali domáci aranžéri a skladatelia, ako Martin Uherek, Lukáš Oravec, Tomáš Baroš a Ľudovít Kotlár. Účinkujú na ňom Gráf Ádám, Miroslav Nováček, Andy Middleton, Pavel Klimashevsky, Marek Kotača, Luboš Soukup, Pavel Zlámal, Lukáš Oravec, Petr Hnětkovský, Štěpán Janoušek, Michal Motýľ, Marián Ševčík, Ľudovít Kotlár a Tomáš Baroš.

Lukáš Oravec si už pred založením vlastného big bandu vybudoval silné meno nielen na česko-slovenskej, ale aj európskej scéne. Zaujal vlastným kvintetom, do ktorého si pozýval špeciálnych hostí svetového renomé, okrem iného klaviristu Aarona Goldberga a Dannyho Grisetta alebo saxofonistu Boba Mintzera a Waynea Escofferyho. Kapela Lukáš Oravec Orchestra vznikla v roku 2018.

"Myšlienku založiť vlastný orchester som niekde v podvedomí nosil dlho, ale nikdy predtým nenastala taká situácia, že by som mal okolo seba dostatok hráčov na úrovni, ktorá by ma uspokojovala. Avšak jedného dňa som si v Brne uvedomil, že vďaka Janáčkovej akadémii múzických umení už takých muzikantov okolo seba mám," obzerá sa kapelník za vznikom kapely. Výsledkom Oravcovho prezrenia je moderný európsky big band.

Zaranžovanie a prekomponovanie autorských skladieb a ich verejné uvedenie podporil z verejných zdrojov formou dotácie Fond na podporu umenia. S finančným príspevkom Hudobného Fondu. S podporou partnerov: SOZA, OSA, Melody, Imunoglukan. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Daniela Juhásová. Text správy sme upravili.