Najznámejšie slovenské dvojičky Daniela a Veronika Nízlové dnes v Teleráne odpremiérovali svoj nový singel, ktorého časť mohli diváci Markízy počuť v upútavkach k seriálu Milenky. Pieseň je v rámci ich repertoáru celkom pozitívnym posunom, no aj tak by zamrzelo, ak by originálnu slovenskú tvorbu v seriáli vymenila zahraničná produkcia a angličtina.

O to viac, že skladba s názvom Our Own Paradise nie je novou pesničkou napísanou pre slovenské speváčky. Pôvodne vyšla ešte v roku 2014 na kompilácii s názvom Electro Soul, TWiiNS ju teraz prespievali. Autormi piesne sú Mike Lesirge, Guillaume Jambel Amina Menzell. Najznámejší z trojice je Lesirge, hudobník z Londýna, ktorý počas svojej kariéry nahrával s hviezdami ako Craig David, Sam Smith alebo Cee Lo Green a absolvoval turné s Beyoncé, Rihannou, Chrisom Brownom a ďalšími. Je vyhľadávaným hráčom na dychové nástroje (saxofóny, klarinet, flauta) a klaviristom. V skladbe, ktorú si prisvojili TWiiNS, však stavil na elektroniku.

"Keď sme skladbu Our Own Paradise počuli prvýkrát, jednoznačne si nás získala. Je to iná hudobná produkcia, ako sú naši fanúšikovia zvyknutí, no ich reakcie na úvodné ukážky na našich profiloch nás presvedčili, že ideme správnym smerom," tešia sa Daniela a Veronika Nízlové. Skladba s prepracovaným zvukom fanúšikov mainstreamovej produkcie neurazí a treba povedať, že v rámci toho, čo známe sesterské duo doteraz naspievalo, patrí k tomu lepšiemu. No ak si diváci seriálu Milenky obľúbili hudbu skupiny Fallgrapp (v úvodných a záverečných titulkoch znejú jej skladby Akoby a V hmle), asi by ich nepotešilo, keby originálnu slovenskú tvorbu nahradila prevzatá zahraničná skladba.

Pôvodne som v článku nesprávne informoval o zmene titulnej piesne v pokračovaní seriálu, no podľa spresnených informácií od PR manažérky Andrey Čurnej by sa tak stať nemalo. Piesne od Fallgrapp teda budú znieť aj v ďalších dieloch seriálu a novinka od TWiiNS je len promo singlom, ktorého cieľom je propagácia Mileniek prostredníctvom videoklipu. Jeho režisér Michal Nemtuda zvolil naoko jednoduché zábery na speváčky, ktoré ozvláštňuje netradičné nasvietenie a svetelný efekt lietajúcich motýľov vytvorený pomocou projektora. Hru so svetlom podporil aj v prípade záberov na osobu v tme, ktorej dominuje fosforeskujúci make-up. Veľkú časť klipu tvoria aj zábery zo seriálu, v ktorom dvojičky alternujú v úlohe Lindy.


Pridávam aj obe spomínané skladby od Fallgrapp. Hoci natočenie videoklipu k pesničke z upútavky je neobvyklý a zvláštny krok, tvorcom seriálu patrí uznanie za to, že v samotnom seriáli dali šancu tvorbe skupiny, ktorá je pre dramaturgov najpočúvanejších rádií príliš "alternatívna".

Pritom keď v hlasovaní poslucháčov Rádia_FM získali Fallgrapp Rádiohlavu za album roka, časť alternatívnej obce ohŕňala nosom, že veď je to úplný pop. V podstate áno a ja len dodám, že chvalabohu, že tu máme aj takýto pop. Možno ho časom ocenia aj mainstreamové rádiá a ich poslucháči. Podobne ako v prípade jojkárskeho seriálu Za sklom s hudbou od Korben Dallas, aj pri Milenkách komerčná televízia siahla po kapele z nezávislej scény a urobila dobre.


Autor: Patrik Marflák (zdroj citácie a informácií o klipe: TS - Andrea Čurná)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Fallgrapp, Tweens