Udalosti v metalovej komunite sú niekedy tak neuveriteľné, nepredvídateľné a neopísateľné, že ich možno len stručne zdieľať a prípadne si z nich vystreliť. Pri písaní tohto týždenníka sme si pripadali trošku ako redakcia bulváru.


Magnet týždňa

Počuli ste už o projekte Teenage Time Killer? Nie?! Tak keď vám poviem, že za ním stoja členovia Corrosion of Conformity, Randy Blythe a Dave Grohl (áno, TEN Grohl – je všade...), určite budete chcieť vedieť viac. Zatiaľ vás ale sklamem, pretože to je všetko, čo je známe. Čoskoro snáď prinesieme viac. (pm)

Šroty týždňa

Uplynulý týždeň v metale bol plný hrdzavého šrotu a haraburdia. Zhrňme si teda všetko podstatné. Spevák kresťanskej (!) metalcoreovej kapely As I Lay Dying, Tim Lambesis, bol zatknutý, pretože si objednal vraždu svojej manželky. Informovala o tom agentúra Reuters. Žena pritom pred časom podala žiadosť o rozvod. Hudobník dané obvinenia poprel a v júni sa začne súd. Ak ho odsúdia, posedí si deväť rokov. V cele bude možno počúvať album od The Dillinger Escape Plan zvaný One of Us is The Killer.

 
Ešte väčšie "WTF?!" sa týka bývalého gitaristu ObituarySix Feet Under, Allena Westa. Tento milý pán na polícii nahlásil vlámanie dvoch osôb do svojho domu. Vyšetrujúci oficieri ho našli skrytého v lese, kde ich požiadal, aby prehľadali jeho dom, v ktorom to ale čudne páchlo, čo si West neuvedomil. Policajtov smrad zaviedol do kúpeľne a spálne, kde našli plastové fľaše s hadičkami a podozrivú látku v nich. Reportáž hovorí, že "podobné predmety sa používajú pri výroby metamfetamínu". Piko, priatelia, piko. Alebo tiež perníček. No a tohto deathmetalového trolla tiež zabásli.


Líder Puddle of Mudd Wes Scantlin tiež droguje, no zavreli ho kvôli rýchlosti. A tiež jazdil bez vodičáku. Aké nevinné. Mohol sa posnažiť viac. Ale v minulosti uňho nejaký kokaín tiež našli a dokonca exmanželke ukradol auto. Škandál! Ale kaucia bola len necelých dvanásť litrov, takže pohoda.


Jedna aktívna fanúšička Roberta Planta zase dostala súdny zákaz približovať sa k nemu, lebo ho vraj tri roky otravovala a prenasledovala. Písala mu správy a podobne. Láska je láska. Veď kto by nevraždil kvôli Led Zeppelin? Ale tam sme sa ešte v tomto prípade nedostali. (ak)


Novinky 

Dátum vydania albumu ...Like Clockwork od Queens of the Stone Age sa blíži (3. júna) a skupina o sebe dáva vedieť novým animovaným videom k skladbe I Appear Missing. Z prvých dostupných skladieb mám pocit, že album bude o trochu temnejší, ako jeho predchodcovia. Takže sa teším už teraz, čo to bude. (pm)


Deftones na svojej stránke odpremiérovali video ku songu Swerve City. Ako už nedávno naznačili v lyric videu, celé sa nesie vo westernovej tematike. Je mi tak trochu záhadou, ako na tento mix došli. Zaujímavé ale je, že je to výborná kombinácia, takže vrele odporúčam. V ďalších njúzoch sa dozvedáme, že líder Chino Moreno chce vydať album Eros, ktorý má kapela uložený v zásuvke. Čakanie na návrat Chi Chenga do kapely je už žiaľ márne a tak album vyjde s úcty k nemu a k jeho práci. (pm, ak)


Švédski glamrockeri Hardcore Superstar majú nový klip - song sa volá C´mon, Take On Me. Ich posledný rovnomenný album, na ktorom pesničku nájdete, vyšiel 1. marca. (ak)


Decentnú pieseň oklipovali aj Dark Tranquility, švédski melodramatici, patriaci k tzv. göteborgskej scéne. Uniformity možno nájsť na albumovej novinke Construct, ktorá vyjde na konci mesiaca. (ak)


Romanticky naladení ostaňte aj pri novom klipe od fínov HIM. Strašne temnú poetiku s vlnami mora a šachovnicami, ktorá je celá hodená do čierno-biela, aplikovali na skladbu All Lips Go Blue. Či týmto názvom implikujú, že všetky fanúšičky odpadnú, keď toto uvidia, alebo je to pieseň o láske a samote, tak ako i všetky ostatné predtým, nám kapela do uzávierky tohto článku nepotvrdila. (ak)


Pamätáte si ešte na knihy? Také hŕbky počmáraného papieru. Občas aj s fotkami. Tak nedávno vyšla práve takáto vec venovaná metalovým rebríčkom. Volá sa The Merciless Book of Metal Lists („Krutá kniha metalových rebríčkov“). Povinná výbava každého správneho metláka podporovaná aj takými menami ako Kerry King a Phil Anselmo. (pm)

 
Pozor! Fajnšmekerina práve pod týmto textom! Dug Pinnick z King's X, Thomas Pridgen kedysi z The Mars Volta a Eric Gales majú spoločný projekt prozaicky zvaný Pinnick Gales Pridgen. Minimálne dve tretiny kapely tvoria über osobnosti na poli rockového progresu. Pozerajte a počúvajte klip! (ak)


Na záver ešte niečo o kúsok tvrdšie. Francúzsky deathík Dagoba. Nová lyrická klipovka I, Reptile pochádza z albumu Post Mortem Nihil Est. Čakajte ho 14. júna. (ak) 


Haluz týždňa

Toto video nie je vôbec smiešne. Kapelník deathkóristov Emmure odpadol na pódiu v Moskve. Lenže toto odpadnutie je veľmi špeciálne, ako keby z kresleného filmu, keď Jerry podstrčí Tomovi nejakú elektrinu a jeho to zmrazí a padne na zem. No a elektrina na Frankieho Plameriho zaútočila cez mikrofón, ktorý si priložil k hrudi. 200 voltov. Ani medu. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. 

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: instagram.com/drandallblythe

Súvisiaci interpreti: As I Lay Dying, Obituary