Britská rocková kapela The Stone Roses sa počas 80-tych a najmä 90-tych rokov vyprofilovala na jednu z najzásadnejších britských kapiel, ktorá ovplyvnila množstvo kapiel od Oasis až po súčasných indie rockerov. V roku 1996 však nečakane ukončila svoju činnosť a na pódiá sa vrátila až v roku 2011. Po ďalších piatich rokoch je tu konečne aj nový singel.

Pesničku odpremiérovalo vo štvrtok večer BBC Radio 1 v šou moderátorky Annie Mac. The Stone Roses ju nahrali v Church Studios v Londýne a podieľal sa na nej aj producent Paul Epworth (Adele, Florence and the Machine, U2, Coldplay...). Ide o prvú ukážku z pripravovaného albumu, ktorého názov ani dátum vydania zatiaľ nie sú známe.

Priaznivci kapely na novinku čakali od roku 1994, kedy vydala druhý a zatiaľ posledný album Second Coming. Podľa prvých reakcií ich uspokojila len čiastočne. Jej zvuk, postavený na gitarovom umení Johna Squirea, je dravý a energický a má veľký potenciál stať sa koncertným hitom. Náročnejších fanúšikov aj hudobných kritikov však sklamal text piesne, ktorý je vzhľadom na minulú tvorbu kapely až príliš jednoduchý a doslovný. "Všetci za jedného, jeden za všetkých, ak spojíme svoje ruky, vytvoríme stenu," spieva Ian Brown v "mušketierskom" refréne.

Faktom je, že jednou z oceňovaných kvalít prvých dvoch albumov bola istá tajomnosť v textoch, na ktorú novinka nenadväzuje. Myšlienka "jednej rodiny" by však mohla spojiť fanúšikov, ktorí vo svojich nárokoch vekom poľavili alebo si chcú hlavne pripomenúť staré dobré časy. Ako prvý singel to teda nemusí byť zlá stratégia, no snáď kapela na albume ponúkne aj zaujímavejšie skladby.


The Stone Roses vznikli v roku 1983 v Manchestri a patria medzi najvýraznejších reprezentantov tzv. Madchester scény. Formáciu v súčasnosti tvoria okrem speváka Iana Browna a gitaristu Johna Squirea tvoria basgitarista Mani (Gary Manny Mounfield) a bubeník Reni (Alan John Wren).

Kapela zaujala hneď debutovým, eponymným počinom z roku 1989, ktorý sa umiestnil na piatej priečke britského albumového rebríčka. Z nahrávky pochádzajú single ako She Bangs the Drums, Made of Stone, I Wanna Be Adored alebo Waterfall. Jej nasledovníka Second Coming uviedli na trh v decembri 1994. Nahrávka obsahujúca single Love Spreads alebo Ten Storey Love Song, sa v UK Charte dostala na štvrté miesto.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Universal Music + SITA)
Foto: Facebook.com/thestoneroses

Súvisiaci interpreti: The Stone Roses