Bratislavská Fuga sa od svojho vzniku, a najmä od presťahovania na Námestie SNP, stala pravidelným dejiskom koncertov najlepších súčasných alternatívnych kapiel z celého sveta. Na vlastné oči a uši sa o tom budete môcť presvedčiť aj v stredu 22. mája, kedy sa tam na pozvanie domácej skupiny Shallov. predstavia dve fenomenálne post-rockové kapely.

"S veľkým nadšením u nás privítame jednu z našich najobľúbenejších kapiel na svete z opačného konca planéty Tangled Thoughts Of Leaving, ktorú sme túžili zažiť naživo už niekoľko rokov, no zatiaľ na Slovensku nehrala. Naše nadšenie je o to väčšie, že tento koncert zahráme spolu, v našej obľúbenej Fuge, kde sme nehrali už takmer rok. Spolu s nimi k nám však mieri snáď ešte známejšia kultová brazílska zostava Labirinto, absolútne temná atmosferická metalová smršť," pozýva Viktor Őri, spevák a gitarista skupiny Shallov.

Tangled Thoughts Of Leaving (TTOL) z austrálskeho mesta Perth sú na scéne už desať rokov a ich diskografia je naozaj obsiahla. Celosvetovú pozornosť zaslúžene získali hneď prvým dlhohrajúcim albumom Deaden the Fields z roku 2011, ktorým priniesli unikátny a svieži prienik dramatického post-rocku s chaotickým jazzom, virtuóznymi klavírnymi vyhrávkami a až noiseovými pasážami, miestami pripomínajúcimi Godspeed You! Black Emperror. Ich hudba má jedinečnú atmosféru a obrovský emočný náboj. Ohromné hudobnícke výkony a premyslenú kompozícu znásobuje precízna zvuková pestrosť a bohaté aranžmány.


Od spomínaného albumu vydali dve EPčka, 18-minútové veľdielo Downbeat a následne v roku 2015 druhý, zvukovo a kompozične ešte vyladenejší album Yield to Despair, ktorí poslucháča strhne a na hodinu ponorí do iného vesmíru. Tento album prezentovali napríklad aj na svetovom festivale Dunk! v Belgicku.

Na Slovensko zavítajú prvýkrát v rámci európskeho albumu k svojmu najnovšiemu albumu No Tether (2018), ktorý je ďalším posunom k ešte exotickejším zvukom, ale stále so svojskou atmosférou typickou pre TTOL. Bratislava bude po Berlíne a Hamburgu treťou zastávkou ich európskeho turné, ktoré zakončia 1. júna na spomínanom Dunk! festivale.
 

Labirinto z Brazílie je jedna z najväčších post-rockových a metalových kapiel Južnej Ameriky. Jej zostavu tvorí pre hudbu absolútne zapálený manželský pár - gitarista Erick Cruxen a bubeníčka Muriel Curi - a ďalší štyria členovia. Skupina počas svojej 13-ročnej existencie vydala desať albumov a EP nahrávok, pre ktoré je typická apokaliptická a dramatická atmosféra a neskutočná energia, ktorou prerazili aj v Severnej Amerike a Európe.

Ich deviatu nahrávku Gehenna produkoval Billy Anderson (producent Melvins, Neurosis), hosťoval na nej Mathieu Van Deckers (Amenra) a našla si fanúšikov po celom svete. Podobne ako TTOL, aj Labirinto hrali niekoľkokrát na Dunk! festivale a magazín Rolling Stone o nich písal ako o jednej z najvýznamnejších gitarových formácií Južnej Ameriky. Aktuálne sú na turné so svojou čerstvou nahrávkou Divino Affalante Spiritu, ku ktorej už vydali dva videoklipy. 

   
Domáci hostitelia Shallov. na koncerte odprezentujú svoju novú, doteraz nevydanú hudbu z pripravaného EP s plánovaným vydaním na budúci mesiac. Bratislavské trio sme nedávno videli na festivale SHARPE, kde odohralo jeden z najlepších koncertov, takže nielen kvôli hosťom z ďalekých krajov sa 22. mája vo Fuge je na čo tešiť.


Text: Viktor Őri (Hudba.sk edit)
Foto: Maria Oliva - Facebook.com/TangledThoughtsOfLeaving