Presne o 7 dní odštartuje na bratislavskej Pláži pod Ufom druhý ročník mestského hudobného festivalu BA City Beats. Rovnako ako vlani sa na ňom ukážu interpreti, ktorých netreba predstavovať, ale tiež niekoľko kapiel, ktoré zatiaľ pozná len málokto a stoja za pozornosť. Súbežne sa koná aj prvý ročník BS City Beats v Banskej Štiavnici.

V atraktívnom areáli na pravom brehu Dunaja bude 20. a 21. júna čo objavovať, no nechýba v programe BA City Beats ani aktuálna hviezda britskej scény, ktorá je dobre známym menom v celej Európe. Je ňou mladý spevák John Newman, ktorý sa preslávil ako vokalista v skladbách kapely Rudimental a tiež vlastným hitmi Love Me Again, Losing Sleep alebo Cheating.

"Nepochybujeme, že najviac ľudí bude pod pódiom práve počas jeho koncertu. Ohlas na jeho prvý koncert na Slovensku je veľký, jeho hudba je aktuálna a momentálne je na vrchole. Vystupuje na tých najväčších festivaloch v Európe, sme radi, že príde aj k nám, pretože na tak malých akicách väčšinou neúčinkuje. A keďže ho drvivá väčšina ľudí pozná len z nahrávok a naživo ho nikdy nevideli, bude to pre nich nový hudobný zážitok," povedal za organizátorov podujatia Ján Papač.

John Newman Zdroj: Facebook.com/johnnewmanmusic

Kým Newman sa do širšieho povedomia dostal až v posledných dvoch rokoch, sedemčlenná manchesterská kapela James je stálicou britskej scény už od 80-tych rokov. Nežije však len z niekdajšej slávy - nedávno totiž vydala novú štúdiovku Le Petite Mort (2014), ktorá už zbiera jednu pozitívnu kritiku za druhou. Newman i James sa na festivale ukážu v sobotu 21. júna spolu so slovenskými formáciami Modré hory a Dynamo Team a kubánskou kapelou Déjà-vu. Veľkou neznámou budú pre návštevníkov predovšetkým Kubánci, ktorých na Kube objavil riaditeľ festivalu Jozef "Jopo" Poláček. "V hudbe Déjà-vu je všetko - funk, soul, jazz i rock'n'roll, rozhodne neočakávajte typickú kubánsku produkciu. Znejú tak, že by mohli byť z Montevidea, ale aj zo srdca New Yorku. Ak chcete vedieť, na čo chodia mladí Kubánci v Havane a nie turisti z Varadera, ste na správnej adrese," uviedol Jopo na ich adresu.  

O piatkový program sa postará britský spevák a gitarista Fink, ktorý príde do Bratislavy predstaviť chystanú štúdiovku Hard Believer, ďalej nemecká formácia Jazzanova s americkým spevákom Paulom Randolphom, izraelská formácia Tamir Grinberg Trio a Walter Schnitzelsson. "Keďže Jazzanova i Fink sú na Slovensku už celkom známi, rád by som upriamil pozornosť na nášho čierneho koňa - len 18-ročného Tamira Grinberga. Vypočujte si ho na YouTube či Spotify, sme presvedčení, že vás jeho staro znejúci blues a soul z roku 2014 zaujme. A naživo to bude ešte silnejšie," hovorí Ján Papač. 

SÚŤAŽ: Ak chcete vyhrať dve vstupenky na BA City Beats (Bratislava) alebo na BS City Beats (B. Štiavnica, viac info nižšie), zapojte sa do našej súťaže na Facebooku.


Denný program na Pláži pod Ufom ponúkne celkovo deväť koncertov počas dvoch dní na dvoch pódiách. V piatok začne prvé vystúpenie o 19:00, v sobotu o 18:30. Neskoršími časmi oproti prvému ročníku chcú organizátori vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí sú cez deň v práci, prípadne si chcú užiť slnko niekde na kúpalisku. Po ukončení diania pri Dunaji bude festival pokračovať na afterparties, ktoré sa začnú vždy o 23:30 v klube LOFT! na Továrenskej ulici. O program sa tam postará britská speváčka Lulu James, česká dídžejka IM Cyber a domáce mená L Plus, Bobsan, Yanko Kral a ich hostia z akcie Hipster Paradise. Vstup do LOFT!u budú mať všteci ľudia s festivalovým náramkom voľný, a to až do naplnenia kapacity klubu.

Premiéra v Banskej Štiavnici

Koncept BA City Beats tento rok organizátori festivalu prenesú aj do iného krásneho prostredia - amfiteátra v Banskej Štiavnici. Štiavnická verzia festivalu s názvom BS City Beats sa bude konať paralelne s tou bratislavskou, teda 20. a 21. júna, pričom spoločných budú mať aj troch interpretov - skupinu Jazzanova, hudobníka Finka a speváčku Lulu James. Okrem nich v Štiavnici vystúpia aj speváci Richard Müller a Dan Bárta, slovenské formácie Chiki Liki Tu-a a Plastic Swans a kubánska speváčka Glenda.  
"Pri festivale BA City Beats vychádzame z predpokladu, že kvalitná hudba patrí do pekného prostredia. Nábrežie Dunaja v Bratislave takým je, no svoje čaro majú aj ďalšie miesta na Slovensku, medzi ktorými nemôže chýbať Banská Štiavnica. Ako miesto pre koncerty nás lákala už dlhšie, no až tento rok sme sa rozhodli, že naše predstavy skúsime pretaviť do realizácie festivalu. Festival BS City Beats je zároveň odpoveďou na otázku, či musia byť všetky festivaly na západe Slovenska. A len budúcnosť ukáže, či je Banská Štiavnica na takéto podujatie pripravená," opisujú podujatie jeho organizátori na oficiálnej stránke podujatia.

Ani v Banskej Štiavnici nebude chýbať nočný program, a to hneď na dvoch miestach - v Art Cafe a čajovni Klopačka. Hudobnú produkciu dostali na starosť C.O.D.E., Phonotic, Bobsan, Vil:am, Barbie Idijot a AssQuakess, Oný a Baša Števulová.  

"BA City Beats aj BS City Beats môžu pre ľudí predstavovať ideálny rozbeh do letnej festivalovej sezóny, prípadne sú alternatívou pre tých, ktorí majú radi koncerty pod holým nebom, no niekoľkodňové stanovanie ich vôbec neláka. Prostredie je pre nás dôležité, rovnako ako komfort návštevníkov a ich predstavy o tom, ako si chcú užiť živú hudbu. Práve pre nich vznikol koncept City Beats ako séria zaujímavých koncertov zahraničných a domácich interpretov naprieč žánrami," uzatvára za organizátorov Ján Papač.

Ďalšie podrobnosti o festivaloch City Beats nájdete na oficiálnych stránkach www.bacitybeats.sk a www.facebook.com/BACityBeats.


Zdroj: PR (Ján Papač/Kuul Fabrik)

Súvisiaci interpreti: Jazzanova, John Newman