Stálice slovenskej scény Polemic a Para, ktoré patria medzi najobľúbenejšie domáce festivalové kapely, vystúpia na jubilejnom Uprisingu. Fanúšikovia sa môžu tešiť na špeciálne vystúpenia plné zaujímavých hostí, ktorí doplnia pestrý výber domácich aj zahraničných interpretov.

Festival Uprising sa za uplynulých desať rokov stal jedným z najpopulárnejších hudobných podujatí na Slovensku. Okrem množstva zahraničných vystupujúcich sa každoročne koncom augusta na Zlatých pieskoch predstavujú aj zástupcovia domácej scény. Na jubilejný desiaty ročník festivalu sa tento rok chystajú aj dve legendárne skupiny, ktoré pre fanúšikov na Uprisingu pripravujú jedinečné koncerty so špeciálnymi hosťami.

V prípade kapely Polemic účasť na Uprisingu nemôže byť prekvapením. Priekopníci slovenského ska a jedna z najznámejších kapiel u nás sa na festivale prvýkrát predstavili v roku 2012. Tentokrát to však bude iný, naozaj výnimočný koncert. Spoločnosť na pódiu bude skupine robiť perkusionista peruánskeho pôvodu Eddy Portella, ale aj nemecký reggae, dancehall a ska veterán Dr. Ring Ding, s ktorým Polemic v roku 2005 nahral skladbu Yes You're Right.


Účasť skupiny Para, ktorá je na scéne už vyše 20 rokov, môže u niektorých vyvolať otázky, čo má táto kapela spoločné s reggae a jamajskou hudbou. Odpoveď treba hľadať najskôr u speváka Laskyho, ktorého brat Ivan "Ichiman" Šedivý patril ako člen dídžejského zoskupenia Respect Vibration Sound medzi najznámejších slovenských reggae selektorov. Minulý rok v septembri však podľahol zákernej chorobe a tento koncert bude určite venovaný práve jemu.

Tých spojítok je však viac, Para má totiž hudobne blízko aj k žánrom ako world music a hip-hop, ktoré sú tradične zastúpené aj v programe Uprisingu. Svoje hity ako Keď ťa stretnem, Otec či Matamatomatahari skupina na Zlatých pieskoch odohrá spoločne s chýrnou gipsy music famíliou Sendreiovci. Tá si tento rok zahrala na jednom pódiu aj so slávnym Hansom Zimmerom.

Para možno prekvapí aj ďalšími hosťami - logická by bola účasť raperov z AMO a Mojej Reči, s ktorými Para nahrala skladby Abstinent a E daj nasvali, teoreticky by mohol prísť aj jeden z priekopníkov reggae na Slovensku, Roba Grigorova. Ten už totiž s Parou stál na jednom pódiu niekoľkokrát - naposledy v decembri na koncerte v Slovenskom rozhlase v rámci osláv 12. narodenín Rádia_FM. Snáď si to zopakujú aj v lete na desiatom Uprisingu. A ak nie, tak by mohol vystúpiť s Polemicom, s ktorým spieval pred dvoma rokmi na koncerte Kamil Peteraj 70.

Aktualizácia (16:30): Teoretizovanie je jedna vec, prax druhá. Podľa organizátorov Robo Grigorov na Uprisingu 2017 určite nevystúpi.


Zo slovenských interpretov sa na Uprisingu predstavia aj Medial Banana, N3O Akustika, Solid Move, Boy Wonder, Strapo, Mega M, P.A.T., Rida Radar, Konekshan, Pokyman & Lukie Fwd, MC Gleb a ďalších. Soundsystémový stage Dub Club zase doplnia slovenskí Dub Settlers, Riddim Tuffa, maďarskí Tuff Steppas ft. Babystep & G Ras a chorvátsky Egoless.

V programe jubilejného desiateho ročníka festivalu Uprising sa 25. a 26. augusta predstavia taktiež rôzni jamajskí interpreti ako The WailersRas Zacharri, Echo Minott alebo Bay-C. Medzi ďalšie hviezdy festivalu patria Alpha Blondy, Irie Révoltés, Pendulum DJ Set, 5'nizza, Macka B, General LevyCongo Natty, Foreign BeggarsQueen Omega, Pharoahe Monch a desiatky ďalších.

Headlinerom podujatia je jedna z najznámejších hviezd reggae a dancehall scény - Sean Paul. Pri príležitosti jeho vystúpenia na Uprisingu si organizátori pripravili novú sériu tanečných videí "Sean Paul Dance Up", ktorými každý týždeň predstavia jeden z hitov headlinera v podaní rôznych dance crews. Prvé z nich nakrútili s Badd Fyah Family.



Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Sveťo Moravčík. Všetky potrebné a užitočné informácie nájdete na stránkach festivalu www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival alebo na FB evente.

Súvisiaci interpreti: Para, Polemic