Islandská speváčka Björk sa pridala k interpretom, ktorí otvorene podporujú zatknuté členky ruskej punkovej kapely Pussy Riot. Vyhlásenie zverejnila na svojej webstránke.

"Ako hudobníčka a matka by som rada vyjadrila svoj ostrý nesúhlas s tým, že sú vo väzení pre ich nenásilný protest. Podľa môjho názoru by ich ruské úrady mali pustiť domov k ich rodinám a deťom," vyhlásila Björk.

Trojicu žien, ktorá tesne pred ostatnými prezidentskými voľbami v Rusku vtrhla do pravoslávneho Chrámu Krista Spasiteľa a zaspievala "punkovú modlitbu" proti Vladimírovi Putinovi, tiež pozvala, aby s ňou niekedy na pódiu predviedli jej skladbu Declare Independence.

Pussy Riot - Punk Prayer

Prokuratúra pre Nadeždu Tolokonnikovovú, Jekaterinu Samucevičovú a Mariu Alechinovú alias Pussy Riot žiada trojročný trest odňatia slobody. Za to, aby bol ich súdny process spravodlivý, sa už postavili hudobníci ako Jarvis Cocker, Kate Nash, Pete Townshend či Alex Kapranos zo skupiny Franz Ferdinand. Madonna zas vyhlásila, že "to, čo s nimi robia, je nespravodlivé", čím podráždila ruských pravoslávnych kresťanov. Viac o reakciách jednotlivých hudobníkov sa dočítate TU.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Misha Japaridze

Súvisiaci interpreti: Björk