Napriek tomu, že je Terchová skôr symbolom folklóru ako tvrdej hudby, festival Terchovský budzogáň tu už niekoľko rokov má svoje stabilné miesto. V tomto roku sa dokonca uskutoční jedno významné medzinárodné prepojenie terchovskej ľudovej hudby a rocku.

Postarala sa o tom fínska skupina Korpiklaani, ktorej tvorba je ovplyvnená fínskym folklórom a ktorá sa veľmi živo zaujímala o hudbu z Terchovej a okolia. Keďže hudobníci prejavili veľký záujem spoznať túto muziku naživo a niečo sa z nej aj naučiť, organizátori festivalu na spoluprácu a výuku fínskych rockerov oslovili Nebeskú muziku z Terchovej.

Jej kapelník Vlado Moravčík to nadšene privítal: "Veľmi ma potešil záujem kapely Korpiklaani o terchovskú muziku. Očakával som rýdzy metal a tak som ostal prekvapený, keď som v ich videách našiel také nástroje ako husle či akordeón. Hudba tejto formácie označovaná ako folk metal bola pre mňa nová, ale zapáčila sa mi. Je pre nás medzinárodnou výzvou naučiť základy našej ľudovej hudby severských muzikantov a prepojiť tak naše a ich hudobné tradície."

"Veríme, že to pôjde dobre z dvoch dôvodov. Jadro fínskej kapely má folklórne korene. Až neskôr zmenili názov, obsadenie a pritvrdili. Na druhej strane Nebeská muzika tiež hrala (hrá) terchovskú muziku a v súčasnosti pritvrdila na sláčikový bigbít, kde využívame domáce ľudové motívy v nových rytmoch, a elektrických zvukoch. Pri spolupráci chceme nadviazať na spoločné témy, a tým nemyslím iba texty o alkohole. Ak preskočí iskra a bude fungovať muzikantská chémia, tak bude spolupráca obojstranne obohacujúca. Korpiklaani znamená v preklade Lesný klan. My, muzikanti z terchovských hôr, chceme chlapcom z fínskych lesov ukázať, že nielen vodka, ale aj borovička dokáže otvárať nové hudobné obzory," dodal s Moravčík s úsmevom.

Pre krátkosť času je však možné, že sa výsledky tejto muzikantskej spolupráce nakoniec na pódium nedostanú. Ak predsa, tak Slovensko a návštevníci Budzogáňu zažijú v nedeľu 30. augusta unikátnu svetovú premiéru v podobe fúzie svetoznámeho fínskeho folk metalu a terchovskej muziky zapísanej do UNESCO.


Na festivale, ktorý sa uskutoční od 28. do 30. augusta v Amfiteátri nad Bôrami v Terchovej, vystúpia okrem Korpiklaani aj HammerFall, Destruction, Battle Beast Freedom Call a 22 slovenských a českých kapiel, ktoré určite dajú výraznú a poriadne hlasnú bodku za letnou festivalovou sezónou na Slovensku. Novou atrakciou festivalu bude Zóna rádia Rocková republika. V nej budú mocť všetci návštevníci požiadať o azyl, oddýchnuť si, vyblázniť sa na festivalových vychytávkach, získať občianstvo a po koncertoch sa aj odviazať pri rockovej nakladačke, o ktorú sa v piatok a sobotu v noci postará ranný moderátor rádia a moderátor festivalu Rado Mešša.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Rado Mešša z agentúry Pro:messa.

Foto: Facebook.com/korpiklaani

Súvisiaci interpreti: Korpiklaani