Po včerajšku je definitívne jasné, že najväčším slovenským virálnym hitom tohto leta nie je Vypic a žic od Mafia Corner ale pesnička Je nám teplo! projektu S Hudbou Vesmírnou. Prekvapeniam od neznámych mladých hudobníkov však nie je koniec. S nemenej chytľavou a zábavnou piesňou sa hlási o slovo kapela Sematam.

Pozitívna energia, svieža živá hudba a text plný drzej mladíckej irónie - to všetko nájdete v novom videoklipe k piesni De ste?!, od nitrianskej funk-popovej skupiny Sematam. Z jej Youtube kanálu je jasné, že pieseň už takmer rok hráva na svojich koncertoch, videoklip však zverejnila až minulú stredu. Možno preto (zatiaľ) zostal v tieni najväčšieho internetového hitu tohtoročného leta na Slovensku - Je nám teplo!, ktorý sa od utorka šíril všetkými možnými cestami a už v tejto chvíli je jasné, že práve dnes, na desiaty deň od premiéry, pokorí hranicu milióna zhliadnutí.

Sematam zvolili menej univerzálnu tému, viac ako teplo ich totiž trápi nuda. Napriek tomu má ich pieseň s názvom De ste?! potenciál zaujať mladých (aj duchom) ľudí po celom Slovensku. Vtipne v nej kritizujú svoje mesto Nitra, v ktorom sa podľa nich nič zaujímavé pre ich vekovú kategóriu nedeje. Podobne ako v prípade Je nám teplo! však nejde o žiadne vyplakávanie, čoho dôkazom je nielen ironický text, ale aj videoklip, ktorý je presným opakom utrpenia. Možno aj vďaka nemu sa život vo štvrtom najväčšom meste Slovenska rozprúdi a inšpirujú aj ľudí v iných mestách.

Ako však tvrdia členovia kapely, na svoj nitriansky pôvod sú napriek téme skladby hrdí. V klipe prezentujú najkrajšie časti mesta a jeho pamiatky, ospevujú ich aj v texte, zároveň im však v ňom chýba viac možností zábavy. "Povedzte mi načo potom, načo to je, keď Pribina si so mnou asi nepripije," znejú posledné verše pred záverečným refrénom.

Sematam Zdroj: Facebook.com/sematamofficial

Rande s mestom na funky spôsob 

Kým Maťo Ďurinda si pár rokov pred pádom železnej opony užíval rande s Bratislavou osamote, Sematam majú radšej veselú spoločnosť. To im však nebránilo zakomponovať do svojho debutového videosingla časti textu z legendárneho hitu Tublatanky. "Ľudia sa v živote trápia kadečím, no my nechceme byť tvorcami a interpretmi muziky, pri ktorej sa budú ďalej opúšťať," hovorí spevák a líder kapely Marek Kutnár.

Na druhej strane netvrdí, že vážne témy sa v repertoári Sematam neobjavia. Kapela to berie tak, že sa aktuálne nachádza v mladíckej fáze a tú pieseň reprezentuje - momentálne chcú zabávať seba i druhých. Darí sa im to aj videoklipom (réžia, kamera a produkcia: Igor Smitka), v ktorom scénku energického koncertu pred životom unavenými dôchodcami strieda postupné prebúdzanie mesta Nitra spojené s mladíckym bláznením, zvádzaním žien či neškodným porušovaním predpisov.

Čerešničkou na torte je paródia na choreografie boybandov, hoci Sematam majú od umelo vyfabrikovaných miláčikov hudobného priemyslu ďaleko. "Skladba De ste?! vznikala s podobným postojom, s akým pristupujeme nielen k našej hudbe, ale i koncertom," dodáva Kutnár. Podľa jeho slov ide o nadnesenú, miestami až recesistickú skladbu, ktorá obsahuje chválospevy na kultúrne dedičstvo v kontraste s výpoveďou o vlastnej prízemnosti. Okrem mesta tak zároveň s nadhľadom kritizujú aj samých seba.


Relatívne nudné leto na slovenskej hudobnej scéne tak opäť raz oživili šikovní mladí hudobníci, ktorí sa neberú príliš vážne a o ktorých ešte budeme počuť. Kapela Sematam vznikla v roku 2007, o tri roky neskôr vyhrala hudobnú súťaž mladých kapiel na podujatí Rock Me Fest. Dychové nástroje sa stali nevyhnutnou súčasťou skupiny v roku 2012.

Aktuálne má skupina sedem členov a pracuje na svojom prvom albume, ktorý plánuje vydať v roku 2016. Ak na ňom zostane pri slovenských textoch a budú rovnako uvoľnené a zábavné ako tento, mohli by s ním uspieť minimálne u svojich rovesníkov. A staršia generácia by mala o dôvod menej frflať, že mládež počúva len rap a bývalých superstaristov.

PS: Nech žije Nitra! Kedysi som tam študoval a na to, koľko je tam škôl, to bola s možnosťami zábavy naozaj bieda. Snáď sa to už zlepšuje.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Lucia Maková za kapelu Sematam)
Foto: Youtube