Americká soulová speváčka Aretha Franklin, viacnásobná držiteľka ceny Grammy, ktorej kariéra začala pred viac ako 60 rokmi, je vážne chorá. Informoval o tom v pondelok rodinný priateľ a šéfredaktor webového portálu Showbiz411.com Roger Friedman.

Pre tlačovú agentúru The Associated Press to následne bez poskytnutia detailov potvrdila osoba blízka speváčke. Aretha Franklin sa nachádza doma a podľa nemenovaného zdroja, ktorý komunikoval s novinárom Donom Lemonom z televízie CNN, jej poskytujú hospicovú starostlivosť. Je pritom obklopená svojimi milovanými a odpočíva, vyjadril sa pre magazín People jej synovec Tim Franklin.

"Je bdelá, smeje sa, podpichuje, je schopná rozoznať ľudí. Rodina je tu s ňou. Je doma," povedal Franklin s tým, že ju v piatok navštívil. "Rozprávali sme sa asi 45 minút až hodinu. Môj brat tam bol v sobotu a bola bdelá, rozprávala sa, smiala, vtipkovala," vysvetlil a dodal, že 76-ročná umelkyňa pozerá televíziu a ak uvidí správy typu "Aretha je mŕtva", pokazí jej to náladu.

Speváčke, prezývanej "kráľovná soulu", diagnostikovali v roku 2010 rakovinu, o svojich problémoch však verejne nehovorila. Posledný raz vystupovala vlani v novembri pre Nadáciu Eltona Johna na podporu výskumu AIDS v New Yorku. Vlani pritom oznámila, že od tohto roka obmedzí koncertovanie. Začiatkom tohto roka na odporúčanie lekára zrušila naplánované koncerty, medzi ktorými bolo napríklad aprílové vystúpenie na New Orleans Jazz and Heritage Festivale.

Priateľ speváčky v pondelok pre People povedal, že je "chorá už dlhú dobu" a jej najbližších varovali, že sa jej "smrť blíži". Tim Franklin však uviedol, že jej rodina sa rozhodla mať nádej. "Veríme, že sa cez to dostane, ona verí, že sa cez to dostane, a to je dôležité," uviedol. Rodina soulovej ikony požiadala verejnosť o "modlitby a rešpektovanie súkromia".


Aretha Franklin počas svojej dlhej kariéry získala 18 cien Grammy vrátane tej za celoživotný prínos. V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 2005 jej udelili Prezidentskú medailu slobody - najvyššie civilné vyznamenanie v USA. V roku 2009 spievala na inaugurácii amerického prezidenta Baracka Obamu.

Medzi jej najväčšie hity patria piesne Respect (1967), (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), I Say a Little Prayer (1968), Day Dreaming (1972), Jump to It (1982), Freeway of Love (1985), A Rose Is Still A Rose (1998) či I Knew You Were Waiting (For Me) - dueto s britským popovým spevákom Georgeom Michaelom z roku 1987.

Zdroj: TASR + SITA (AP, People.com, Edition.cnn.com); Hudba.sk edit
Foto: Facebook.com/arethafranklin

Súvisiaci interpreti: Aretha Franklin