New Order, ktorých koncert sa uskutoční 3. októbra vo veľkej sále pražskej Lucerny, si pozvali ako hosťa mladú čínsku kapelu Stolen. Októbrový koncert tak dostáva ďalší rozmer, pretože Stolen zrejme nebudú len zahrievacím kolom.

Pochádzajú z čínskeho mesta Chengdu a ich tvorba v sebe mieša post-punk, elektroniku, techno, rock, a to všetko s nádychom orientálnou hudby. Kvôli nim oživil po desiatich rokoch svoj legendárny label MFS (Paul van Dyk, Cosmic Baby) známy hudobník a producent Mark Reeder, ktorý ich počul hrať na turné v Číne. Ohromený ich mimoriadne energickými živými vystúpeniami, nahral s kapelou niekoľko demo skladieb a nakoniec spoločne v Berlíne realizovali album Fragment (2018).

Stolen ho predstavili na 32-týždennom turné po Číne. Na základe jeho počúvania sa spevák New Order Bernard Sumner s ostatnými členmi dohodli, že Stolen sú ten pravý support na ich tohtoročné turné. "Sme radi, že si New Order do svojho turné vybrali Prahu a že ich program, vrátane predkapely sľubuje silný zážitok," hovorí usporiadateľka Milena Palečková z 10:15 Entertainment.

New Order, britská post-punková formácia, vznikla na základoch pôvodných Joy Division potom, čo jej frontman Ian Curtis spáchal samovraždu. Zostávajúce trio Bernard Sumner (gitara), Peter Hook (basa) a Stephen Morris (bicie) ešte v ten istý rok založili New Order so Sumnerom ako spevákom a novou posilou klávesistkou a gitaristkou Gillian Gilbert.

Ich debutový album Movement (1981) sa niesol ešte v tieni Joy Division, ale už na druhom albume z roku 1983 Power, Corruption & Lies predstavili svoj hudobný mix post punku, elektroniky a tanečnej hudby a potvrdili tým svoju jedinečnosť. Z tohto albumu tiež pochádza skladba Blue Monday, ktorá sa stala najlepšie predávajúcim 12 palcovým singlom všetkých čias. Predalo sa viac ako tri milióny kópií a pieseň získala ocenenie NME Awards za najlepší singel.

V osemdesiatych rokoch boli New Order na vrchole svojej popularity a v tomto období vydali ďalšie albumy ako Low-Life (1985), Brotherhood (1986), Substance (1987) a Technique (1989). V medziobdobí došlo v kapele k niekoľkým pauzám, kedy sa členovia venovali vlastným projektom, potom ale nahrali ďalšie albumy Republic (1993), Get Ready (2001) a Waiting for the Sirens 'Call (2005).

V roku 2007 kapelu opustil Peter Hook. Od roku 2011 hrajú v zostave Bernard Sumner (gitara, spev), Phil Cunningham (keyboard, programming), Gillian Gilbert (keyboard, gitara), Tom Chapman (basa), Stephen Morris (bicie), v ktorej vydali ich desiaty štúdiový album Music Complete (2015). Prierez tvorbou predstavia New Order aj v rámci pražského vystúpenia 3. októbra vo veľkej sále pražskej Lucerny. Usporiadateľom koncertu je 10:15 Entertainment s.r.o.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol PR manažér Pavel Turner. Tlačov správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: New Order