18. ročník študentského filmového festivalu Áčko, ktorý sa uskutoční od 15. do 18. októbra, ponúkne okrem aktuálnej tvorby študentov slovenských stredných a vysokých škôl s filmovým či audiovizuálnym zameraním aj hudobné vystúpenia formácií Fresh Out of the Bus, Malalata či Elections in the Deaftown.

Súťažné filmy 18. ročníka festivalu Áčko bude posudzovať päťčlenná odborná porota, ktorá udelí ceny v 10 súťažných kategóriách a Cenu divákov zase dostane film, ktorý od návštevníkov festivalu získa najviac hlasov. Okrem slovenských filmov sa fanúšikovia už tradične môžu tešiť aj na filmy zahraničné, a na master classy osobností českej a slovenskej audiovízie ako Alice Nellis, Milan Cieslar, Helena Třeštíková, Antonín Weiser a Jakub Kroner. Chýbať nebude ani ďalší sprievodný program.   

Už legendárne afterparties prešli tento rok hneď niekoľkými zmenami. Otvárací ceremoniál festivalu sa nebude konať v priestoroch VŠMU FTF, ale v klube LOFT! na Továrenskej ulici. Po ukončení oficiálnej časti večer plynulo prejde do afterpárty s účasťou formácie Malalata, ktorá vo svojej hudbe spája balkánske rytmy, cigánsku muziku, reggae a exotické melódie.


Sekundovať im bude mladé nitrianske trio Fresh Out Of The Bus, ktoré si tento rok všimli okrem iných aj organizátori festivalov Rock For People či Waves Bratislava. Kapela pracuje na svojom debutovom albume, ktoré by malo vyjsť do konca roka a na klipe k prvému singlu z neho spolupracovala práve so študentami VŠMU. Po polnoci sa o zábavu postará DJ Mikro, člen DJskej crew a značky Basement.

Druhý večer bude pre návštevníkov pripravená chill-out zóna v priestoroch VŠMU FTF, kde si budú môcť oddýchnuť pred tradičnými piatkovými Filmárskymi dušičkami, na ktorých vystúpi Elections in the Deaftown, indie-rocková kapela z Považskej Bystrice nominovaná na Radio_Head Awards 2013 v kategórií Nováčik roka. Okrem nej večer spríjemnia mixy DJských dvojíc The Rabbeats a Boyees.


Informácie pre Hudba.sk poskytla Simona Móciková, PR manažérka festivalu Áčko.

Foto: PR