Ako naozaj znela Mozartova hudba? Aké bolo kultúrne prostredie Prešporka v 18. storočí? Je naozaj už všetko objavené a objasnené? Aj tieto otázky si kládli organizátori pri koncipovaní dramaturgie Bratislava Mozart Festivalu 2023.

Podujatie vzniklo v roku 2014 s cieľom uvádzať tvorbu Wolfganga Amadea Mozarta a jeho súčasníkov pôsobiacich na území dnešného Slovenska v špičkovej interpretačnej kvalite, a dnes oslavuje okrúhle výročie pôsobenia. Desiaty ročník prinesie sériu piatich koncertov spolu s tradičným sprievodným programom v podobe majstrovských tried a hudobnej vychádzky.
 
V roku 2013 zorganizovala Spoločnosť Theodora Lotza v spolupráci so Salzburskou koncertnou spoločnosťou koncert, na ktorom zaznela zádušná omša Requiem K. 626 na historických nástrojoch a v štýlovo poučenej interpretácii. Myšlienka bola tak úspešná, že sa v nasledujúcom roku 2014 začal písať príbeh prvého plnohodnotného ročníka novovznikajúceho festivalu, nadväzujúceho svojím posolstvom na podujatie Mozartove dni, ktoré organizoval známy slovenský muzikológ Pavol Polák.

Už celú dekádu ponúka Bratislava Mozart Festival (BAMF) v hlavnom meste príležitosť vychutnať si kvalitné hudobné produkcie v podaní elitných domácich i zahraničných umelcov, a to všetko v jedinečnej atmosfére spoločenských eventov inšpirovaných kultúrnym ovzduším – akýmsi genius loci – Prešporku minulých storočí. Celé podujatie sa nesie v duchu hudobných spojení tradičného s inovatívnym, historického so súčasným, ale aj lokálneho so svetovým a ponúka nové náhľady na tvorbu Mozarta a jeho súčasníkov. Na festivale sa počas prvých deviatich ročníkov predstavili viaceré prestížne mená hudobnej scény a zazneli viaceré novodobé premiéry výnimočných hudobných diel skladateľov pôsobiacich na území dnešného Slovenska.

Umelecký riaditeľ festivalu Róbert Šebesta približuje: "V osobnej rovine som rád, že zásluhou festivalu sa v Bratislave uvádza podstatne viac Mozartovej hudby v podaní elitných interpretačných špecialistov. Okrem opakovaného uvedenia Gran Partity či Requiem v rámci jednotlivých ročníkov BAMF zazneli aj iné nádherné Mozartove opusy ako napr. Les petite Rien, Sei Notturni, Koncert pre flautu a harfu, veľká Symfónia g mol, či zaujímavý aranžmán Jupiterskej symfónie z pera Petra Lichtenthala."

Requiem na Bratislava Mozart Festivale Zdroj: Jarmila Uhlíková

Napriek názvu však festival nie je len o Mozartovej tvorbe. "Umeleckú identitu podujatia veľmi ovplyvnila aj hudba 'prešporských' autorov (Zimmermann, Družecký, Sperger), ktorí práve v ére Mozarta dokázali vytvoriť mimoriadne hodnotné opusy. Viaceré z nich už zazneli a ďalšie sú v dramaturgickom pláne nasledujúcich ročníkov," dodáva Šebesta.

Okrem samotných koncertných večerov sa ponuka podujatia postupne rozšírila aj o veľmi úspešné majstrovské triedy a hudobné vychádzky nadväzujúce na dramaturgiu konkrétnych ročníkov. Festivalu sa tiež úspešne podarilo prekonať krízové roky 2020 a 2021, kedy nielen do umeleckej sféry zasiahla celosvetová pandémia.

Jubilejný desiaty ročník – Bratislava Mozart Festival 2023 – ponúkne v rozmedzí takmer mesiaca (27. 10. – 24. 11.) sériu piatich koncertov. Dielom, ktoré stálo pri samotnom zrode festivalu a bez ktorého by dramaturgia ani tento rok nebola kompletná, je Mozartova zádušná omša Requiem K. 626. Zaznie na otváracom koncerte 27. októbra o 19:00 v Katedrále sv. Martina pod taktovkou Mariana Lejavu a v podaní sólistov Salzburskej koncertnej spoločnosti, zboru Cantus XVII a Orchestra 1756.

Nasledujúce dva koncerty prinesú výber z bohatého repertoáru komornej hudby Wolfganga Amadea Mozarta, Josepha Haydna či Antona Zimmermanna. Interpretačne sa predstavia špičkoví umelci Lorenzo Coppola (klarinet d’amour) a Cristina Esclapez (kladivkový klavír) 5. novembra o 19:00 a tiež poľské zoskupenie Quartetto Nero spolu s Róbertom Šebestom11. novembra o 19:00. Oba koncerty zaznejú v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

Quartetto Nero Zdroj: PR / BAMF

Špeciálny festivalový večer bude patriť Mozartovej piesňovej tvorbe, v podaní svetovo etablovaných ukrajinských sestier Olgy a Natalye Pasichnyk21. novembra o 19:00 v koncertnej sieni DVORANA. 

Program záverečného symfonického koncertu 24. novembra o 19:00 v Moyzesovej sieni prinesie Mozartovu slávnu "g-molku", teda Symfóniu g mol, K.550, posledný skomponovaný klavírny koncert Josepha Haydna či Symfóniu č. 40 Es dur, WVR80 flámskeho skladateľa Pietera van Maldere, v podaní belgického orchestra Terra Nova Collective a renomovanej rumunskej sólistky Aurelie Vişovan.

Terra Nova Collective Zdroj: PR / BAMF

V rámci sprievodného programu sa uskutočnia majstrovské triedy hosťujúcich umelcov – klarinet, kladivkový klavír a spev. Taktiež nebude chýbať Hudobná vychádzka so sprievodom Zuzany Godárovej – 12. novembra o 14:00 so začiatkom na Primaciálnom námestí.

Zmena programu vyhradená.

Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia. Festival tiež podporili Bratislavský samosprávny kraj, Hudobný fond, Nadácia mesta Bratislava, Nadácia SPP. Spoluorganizátorom festivalu je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Partnermi festivalu sú Albrecht Fórum o. z. a Salzburger Konzertgesellschaft.

Všetky podrobnosti a aktuálne informácie nájdete na oficiálnych stránkach www.bratislavamozartfestival.sk a www.facebook.com/BratislavaMozartFestival.

Zdroj: Bratislava Mozart Festival / Lenka Fišerová