Ak patríte k hudobným fajnšmekrom, zverejnenie takejto správy sa skutočne rovná detskej radosti z Vianoc. Na rozbalenie a užitie darčeka si však budeme musieť počkať do 5. apríla 2014, kedy sa legendárny taliansky skladateľ filmovej hudby predstaví na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu (Slovnaft Aréna).

Osemdesiatpäťročný Ennio Morricone sa preslávil najmä ako aranžér a autor filmovej hudby pre westerny Sergia Leoneho: Pre hrsť dolárov (1964), Pre niekoľko dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966), Vtedy na Západe (1968), ale aj pre filmy ďalších talianskych, francúzskych, nemeckých a ďalších režisérov.

Jeho slovenská premiéra sa uskutoční v rámci turné s názvom 50 rokov hudby. V Bratislave tak pod jeho vedením odznejú všetky jeho filmové hity od kultových piesní zo "špagetových westernov" až po tie najnovšie. Vstupenky sú v predaji od 59 eur. O pár týždňov skôr sa taliansky umelec predstaví aj v pražskej O2 aréne (9.2.2014) a vo viedenskej Stadthalle (16.2.2014).


Hudbu Ennia Morriconeho mohli diváci počuť vo viac ako 500 filmoch a seriáloch. Okrem Sergia Leoneho spolupracoval aj s režisérmi ako Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar či Quentin Tarantino.

Za filmovú hudbu si Morricone prevzal desiatky ocenení, pričom v roku 2007 mu za celoživotné dielo udelili Oscara. Ocenenie prebral z rúk Clinta Eastwooda, ktorý sa preslávil práve vďaka rolám drsných chlapíkov vo westernoch z talianskej filmovej školy. V nedávnej ankete BBC jeho hudbu k spomínanému filmu Dobrý, zlý a škaredý (1966) fanúšikovia zvolili za druhý najlepší soundtrack v histórii.


Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone