Znie to až neuveriteľne, ale odkedy je Andrej Šeban na dráhe sólového umelca, ešte nemal oficiálny videoklip. Alebo sa aspoň žiadny nedostal na internet, ak nepočítame záznamy z koncertov. Ešte väčším prekvapením než to, že sa to teraz rozhodol napraviť, je však samotné hudobno-vizuálne dielo.

Za novinkou s nevinne znejúcim názvom Život je krásny sa totiž skrýva celkom experimentálne znejúci kúsok so silne ironickým textom. V prvých sekundách skôr pripomenie svojské pesničky Braňa Jobusa (Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi a najmä Abusus) ako tradičnejšiu a prevažne gitarovú tvorbu Andreja Šebana, hoci na svojich sólových albumoch viackrát ukázal, že ani experimenty mu nie sú cudzie. Napriek prekvapujúcej zmene štýlu to skvele funguje a fanúšikov jeho pestrej hudobnej cesty plnej spoluprác s ikonami domácej scény určite poteší aj citácia Richarda Müllera v texte.

Skladba je zvukovo v kontraste aj s jeho aktuálnym koncertným programom, ktorý je postavený najmä na akustike. Singel je naproti tomu výrazne elektronický a dominujú v ňom rôzne efekty a Andrejove vokály. Spoločným menovateľom zostáva pestrosť - zvukov aj pocitov, ktoré umocňuje temný videoklip s atmosférou alternatíveho divadla. Ako prezrádza hudobníkov dlhoročný manažér Tomáš Lukačka, vznikol v spolupráci s Debris Company počas festivalu autorského divadla Pro-téza 2017. Jeho autorom je režisér a kameraman Peter Važan. Mená ďalších ľudí, ktorí sa na novinke podieľali, nájdete v titulkoch na konci videa.


Priaznivci hudby Andreja Šebana si už zvykli, že práve november je mesiac, kedy sa môžu tešiť na zvýšenú koncertnú aktivitu gitarového virtuóza, známeho aj pre jeho náklonnosť k slovenskej hudobnej tradícii. Inak tomu nie je ani tento rok - šnúra s názvom Andrej Šeban Trio Tour 2017 a podtitulom "Život je krásny II." štartuje už zajtra v pražskom Lucerna Music Bare a pokračovať bude až do konca novembra v ôsmich slovenských mestách.

Viac sa o novinkách a aktivitách Andreja Šebana dozviete na oficiálnych weboch www.andrejseban.com a www.facebook.com/sebanandrej

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Tomáš Lukačka, OZ Euforion)
Foto: Youtube / Peter Važan

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban