Do Rock'n'rollovej siene slávy na budúci rok uvedú skupiny Public Enemy, Rush, Heart, hudobníkov Randyho Newmana, Alberta Kinga a speváčku Donnu Summer. Rozhodlo o tom viac ako 600 členov tejto inštitúcie, ktorí vyberali spomedzi 15 nominovaných.

Neúspešnými kandidátmi, ktorí si na vstup do siene legiend ešte budú musieť počkať, sú Chic, Joan Jett & the Blackhearts, Kraftwerk, The Meters, N.W.A., The Marvelettes, Procol Harum, Deep Purple a The Paul Butterfield Blues Band. Ahmet Ertegun Award, ktorú každoročne udeľujú ľuďom z pozadia hudobného priemyslu, dostane producent, aranžér a skladateľ Quincy Jones a tiež producent, manažér a majiteľ slávneho kalifornského nočného klubu Roxy Theatre Lou Adler.

Spomedzi vybraných interpretov už nežije Donna Summer, ktorá 17. mája zomrela vo veku 63 rokov, a bluesový gitarista a spevák Albert King, ktorý skonal ešte v decembri 1992 vo veku 69 rokov. Jediným žijúcim sólovým interpretom na ceremoniáli tak bude 69-ročný spevák, skladateľ a klavirista Randy Newman. Ten je aj na prahu sedemdesiatky stále činný. Tento rok získal Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň. Na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied triumfoval zásluhou piesne We Belong Together z filmu Toy Story 3: Príbeh hračiek (2011). "Chcel by som sa za to poďakovať ľuďom, ktorí ma podporovali počas tých rokov. Je to veľká pocta, som šťastný," povedal na margo vstupu do siene slávy Newman, ktorý Oscara získal aj za pieseň If I Didn't Have You k animovanej snímke Monsters, a.s. (2001).

Do Rock'n'rollovej siene slávy vstúpi aj kanadská trojica Rush. Zaujímavosťou je fakt, že jej fanúšikovia dokonca napísali niekoľko petícií so žiadosťou o vstup do tohto elitného klubu. Ide o jednu z mála progrockových formácií, ktorej sa dostane tejto pocty. Public Enemy sa vstupu do siene slávy dočkali hneď v prvom roku, keď to bolo možné. Formácia, ktorá sa tento rok predstavila aj na festivale Pohoda, bude len štvrtým hip-hopovým interpretom v klube. Predtým do siene slávy uviedli skupiny Grandmaster Flash and the Furious Five, Run-D.M.C. a Beastie Boys. Hneď na prvý pokus vybrali aj rockovú kapelu Heart. Tá je na scéne už od roku 1963 a na konte má 14 štúdiových albumov. Zatiaľ posledný s názvom Fanatic (2012) vydala v októbri.

Podmienkou pre získanie nominácie bolo vydanie singlu alebo albumu najmenej pred 25 rokmi, v tomto prípade bol teda hraničným rok 1987. Slávnostný ceremoniál uvedenia do siene slávy sa bude konať 18. apríla v Los Angeles. Galavečer bude zaznamenávať televízia HBO, ktorá skrátený záznam z podujatia neskôr odvysiela. Tento rok vstúpili do klubu legiend skupiny Guns N' Roses, Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys a Faces, ďalej spevák Donovan a zosnulá skladateľka a speváčka Laura Nyro.

Informácie pochádzajú z webstránky www.billboard.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Donna Summer, Public Enemy