Komu niečo hovorí meno speváčky Vandy Krajčovičovej, nech zdvihne ruku. Veľa vás asi nebude, no napriek tomu nejde o úplného nováčika. Vanda je v hudobnom svete už poriadne ostrieľaná - stála na jednom pódiu s českou divou Luciou Bílou, predáva svoj album na americkom trhu a má za sebou vystúpenia v Ríme či v Argentíne.

Krehká blondínka z Nitry sa hudbe venuje viac ako desať rokov, má za sebou množstvo koncertov a na svojom konte stovku napísaných piesní, aj vydanie päťskladbového EP. Vlani sa Vanda so svojou kapelou, ktorá nesie jej meno, predstavila na Bratislavských jazzových dňoch, začiatkom tohto roka to skúsila aj v Hlase Česko Slovenska, no tréma a fakt, že jej viac sedia vlastné ako prevzaté piesne, zapríčinili, že neprešla cez prvé kolo. Žiadna tragédia - väčšina účastníkov speváckych súťaží je na tom horšie, pretože vlastné piesne v čase súťaže nemajú, a kým k vlastnej tvorbe dozrejú, ich pätnásť minút slávy je dávno zabudnutých.

Do repertoáru 26-ročnej speváčky patria romantické balady, zmes popu a rocku, ale aj jazzové melódie. Pred Vianocami stihla talentovaná hudobníčka nakrútiť videoklip s novou hereckou hviezdou Gabikou Marcinkovou a populárnym Majom Mitašom pod vedením režiséra Braňa Vinzceho. Krásna speváčka v ňom žiari v šatách od poprednej slovenskej návrhárky Jany Gavalcovej a priblíži prostredie bývalej bratislavskej pôrodnice na Zochovej ulici.

V súčasnosti skladá piesne v angličtine, popri speve hrá na klavír a gitaru a žánrovo sa zameriava na alternatívny pop. "Žila som v Argentíne, kde som koncertovala s miestnymi hudobníkmi, mám za sebou koncert v Ríme, na ktorý som dostala pozvanie od talianskeho producenta, na koncerte v Bojniciach som robila predskokana speváčke Lucii Bílej," vymenúva svoje doterajšie úspechy talentovaná hviezda.

Darí sa jej aj v USA, kde sa jej CD Astrology predáva na webe popredného amerického distribútora hudby CD Baby. V súčasnosti sa chce Vanda naplno zamerať na domácu scénu. Plánuje sa predstaviť v hudobných kluboch v rámci slovenského turné a chystá aj veľkolepý krst nového albumu.

Vanda - Not Today

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Vladimír Kroupa z Access Promotion.

Úprava textu: Patrik Marflák - Hudba.sk
Foto: Access Promotion

Súvisiaci interpreti: Vanda