Slovenská skupina Ramchat zverejnila oficiálny videoklip k pilotnej skladbe z nového albumu Nepočaria!. Jeho nakrúcanie bolo od samého začiatku plné prekážok a zákazov. Dva slovenské skanzeny po prečítaní scenára a idey klipu odmietli filmárov vpustiť na svoju pôdu. Obsahuje mnohé šokujúce zábery. Tie niektorí diváci nebudú musieť stráviť.

Videoklip s rovnakým názvom ako štvrtý radový album martinskej metalovej kapely, ktorej súčasťou je aj spisovateľ a cestovateľ Pavel Baričák prezývaný "Hirax", mal od začiatku problémy. "Po prečítaní scenára nás odmietli v skanzene v Pribyline. Nájomnú zmluvu sme nedostali ani v ďalšom," hovorí Hirax. Potrebné interiéry a exteriéry získali až v treťom. Kysucká Vychylovka hudobníkom a filmárom svoje priestory poskytla.

Ostali však zaskočení, keď výkonnému producentovi Robovi Miklovi z Múzea liptovskej dediny v Pribyline jeho riaditeľ Martin Krupa napísal: "Vzhľadom na váš scenár nesúhlasíme s nakrúcaním vášho videoklipu. Nekorešponduje s obdobím v scenári zobrazovanom a ani s hodnotami, na ktorých naša inštitúcia stojí." Robo Mikla na to reaguje: "Text piesne a scenár narazili na strach kompetentných osôb, alebo podľa tohto tvrdenia obydlia a zozbierané dobové exponáty patria iba do obdobia kresťanstva a hlbšie nesiahajú? To sa nechce mi veriť," krúti hlavou.

A o čo v samotnom klipe k piesni Nepočaria! ide? Zobrazuje samotu, príbeh straty, objavujú sa v ňom krv, masky zvierat na hlavách ľudí, rôzne symboly, staré zvyky a rituály a napokon smrť malého pohanského chlapca.

Zámerom bolo natočiť špičkový výpravný klip

"Pokúsili sme sa natočiť jeden z najkvalitnejších klipov, aké kedy slovenská metalová scéna vytvorila. Nielen nastajlovať kapelu, vložiť ju do vhodného temného prostredia a postrihať scény v rýchlych sledoch. Chceli sme, aby klip Nepočaria! mal odkaz a bol rovnako metalový, ako aj umelecký," hovorí Hirax.


"Nechceme ním vyvolať vojnu medzi kresťanmi a ľuďmi, ktorí sa vracajú k viere svojich predkov, začínajú vnímať energiu Zeme, prírody, miest. Klip je umelecké vyjadrenie možného spôsobu, akým nastalo pokresťančenie Slovenov na novú vieru. Teda výmena pohanských obradov, zvykov a rituálov za kresťanské," vysvetľuje Hirax motívy sfilmovaného príbehu a hneď ponúka príklad.

"Zo zimného slnovratu, nazývaného Kračúň, je teraz oslava narodenia Krista. Osobne si myslím, že vďaka tomu, že sme ako Slováci silne prispôsobiví, spomínaný prechod z pohanskej viery na kresťanstvo prebehol takmer väčšinou postupne a hladko."

Podľa neho práve vďaka tejto vlastnosti sú Slováci ako národ stále tu. "Veď mnoho iných a oveľa silnejších i dobyvačnejších národov počas našej existencie zišlo zo scény. A to, že stále existujeme, je dôkazom, že naše poslanie ešte len príde. Cez slovo, lebo slovo je náš nástroj, cez ktorý máme odovzdať svetu posolstvo našej múdrosti, ktorú vieme precítiť vďaka nášmu srdcu," dodáva Pavel "Hirax" Baričák, autor hudby i textu piesne a producent videoklipu.

Na vzniku nahrávky i klipu sa podieľal medzinárodný tím

Pri realizácii hudby a klipu sa stretlo veľa známych mien. Pieseň sa nahrávala v štúdiu Rolanda Grapowa, ktorého mnohí fanúšikovia rockovej hudby poznajú ako bývalého gitaristu legendárnej nemeckej kapely Helloween. O záverečný mastering sa postaral Jiří Paška z pražského štúdia BioTech, ktorý stojí za finálnymi zvukom nahrávok mnohých interpretov ako je napríklad Dan Bárta, Dara Rolins, David Koller, Aneta Langerová, Kamil Střihavka alebo skupín Xindl X, Support Lesbiens, či Monkey Business.

Produkčnú časť videoklipu mal na starosti Róbert Mikla so svojou N.E.D. Production. Réžie a scenáru sa chopil talentovaný Banskobystričan Peter Gábor.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Marek Kučera. Dodané informácie sme spracovali.

Foto: Macej