Budapeštiansky Sziget, jeden z najväčších európskych festivalov, oznámil prvých headlinerov a 35 ďalších skvelých mien, ktoré vystúpia na Szigete 2024. Prvými známymi headlinermi sú Stormzy, Fred again.., Sam Smith a Martin Garrix, festival privíta aj hviezdy ako AMÉMÉ, Blondshell, Crystal Fighters, Eris Drew & Octo Octa, Fontaines D.C., Four Tet, Honey Dijon, Joost, Joesef, Joker Out, Louis Tomlinson, L'Impératrice, Meute, Nia Archives, Dom Dolla, Nova Twins, Overmono, Pip Blom, či Warhaus.

Sziget každoročne zmení budapeštiansky ostrov Óbuda na Ostrov slobody, na ktorom sa počas šiestich dní zídu tisíce návštevníkov z viac ako 100 krajín sveta. V roku 2024 môžu hudobní nadšenci očakávať bohatú ponuku zábavy na viac ako 50 scénach oslavujúcich hudbu, divadlo, kabaret, komédiu, výtvarné umenie a mnoho ďalšieho. 

V roku 2024 privíta Sziget miláčika z Veľkej Británie Fred again.., presláveného svojim novátorským štýlom, v ktorom plynule mieša žánre s príchuťou eufórie i nostalgie. Sam Smith si publikum po celom svete získal svojím soulovým hlasom a odvážnymi vystúpeniami, a určite to potvrdí aj na Szigete. Z Veľkej Británie príde aj Stormzy, ktorý je preslávený svojou energickou šou a patrí medzi najvšestrannejšie hlasy grimeu. Fanúšikovia tanečnej hudby sa zase môžu tešiť na dídžeja a producenta Martina Garrixa, známeho svojimi EDM hitmi a pôsobivou zvukovou a svetelnou šou.

Ďalší priekopník elektronickej hudby Four Tet bude fascinovať svojim eklektickým zvukom, zatiaľ čo dublinský post-punkeri Fontaines D.C. sú vďaka svojej kritikmi oceňovanej diskografii prísľubom strhujúceho koncertného zážitku. Big Thief na čele s podmanivým vokálom Adrianne Lenker vytvorí intímny pocit indie-folkovej atmosféry spojenej s poetickým príbehom, zatiaľ čo éterická nórska popová kúzelníčka Aurora uchváti davy na Szigete svojím hypnotickým zvukom a nezameniteľnou charizmou. 

Hviezdnu zostavu dopĺňa Becky Hill, ktorá privezie svoju nákazlivú zmes popových a tanečných hymien. Parížska elektro-popová senzácia L-Impératrice okúzli publikum svojím zasneným tanečným zvukom, zatiaľ čo priekopníci elektro-folkovej fúzie Crystal Fighters vytvoria nonstop feel-good vibrácie. 

Honex Dijon ovládne tanečný parket svojím charizmatickým mixom houseových a techno beatov, rovnako ako austrálsky dídžej a producent Dom Dolla, ktorý houseovými hitmi kraľuje tanečnému parketu. K line-upu sa pripojí aj ANOTR, amsterdamské duo, ktorého hypnotická hudba sa vyznačuje energickými rytmami miešajúcimi disco, soul, funk, jazz a ďalšie hudobné vplyvy. Predstavia sa aj welšskí bratia Overmono, ktorí svojou elektronickou zvukovou búrkou otrasú davom na Szigete. 

Postpunkoví provokatéri Yard Act predstavia energické skladby, zatiaľ čo Joesef, označovaný za jeden z najzaujímavejších nových talentov vo Veľkej Británii, predvedie svoj oduševnený hlas a emotívne texty. Warhaus prinesie svoj pohlcujúci zvuk presiaknutý surovými emóciami, parížska dídžejka Chloé Caillet a producent AMÉMÉ zase rozprúdia tanečný parket svojími energickými setmi.

Na tohtoročnom festivale vystúpi aj britské duo Nova Twins, známe svojou výbušnou fúziou punku, rocku a elektronických prvkov. Holandský raper a producent Joost púta pozornosť svojím osobitným štýlom, v ktorom spája vtipnú lyriku s nákazlivými beatmi. Vystúpi aj americká indie-rocková hudobníčka Blondshell či nórska popová senzácia Dagny.

"Už počas tohtoročného Szigetu sme dostali mnoho pozitívnych ohlasov na to, ako veľmi sa festival zlepšil takmer vo všetkých oblastiach v porovnaní so Szigetom 2022, a z doterajšieho predpredaja vstupeniek môžeme pozorovať, že o festival v roku 2024 je obrovský záujem. Toto oznámenie, ktoré je zatiaľ iba prvým 'balíčkom', ukazuje, že aj budúci rok sa na Szigete predstavia veľké svetové hviezdy, súčasní umelci aj novo objavené hudobné talenty, takže všetkým ponúkneme silný a vzrušujúci výber hudby bez ohľadu na žáner," hovorí generálny riaditeľ Sziget festivalu Tamás Kádár.

Festival Sziget, ktorý britský denník Daily Star opísal ako "rozprávku pre milovníkov festivalov", sľubuje, že aj v roku 2024 sa stane celosvetovým stretnutím kreativity, jednoty a nezabudnuteľných okamžikov a upevní svoju povesť ako jedného z najvýznamnejších svetových hudobných festivalov.

Festival, ktorý sa bude konať v Budapešti od 7. do 12. augusta 2024, ponúka aktuálne šesť- a trojdňové vstupenky. Výbornou správou pre fanúšikov do 21 rokov je, že si môžu festival užiť lacnejšie. Kompletné info nájdete na oficiálnom webe festivalu www.szigetfestival.com.  

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Silvia Turnerová. Správu sme upravili.