Americký hudobník Paul Simon vystúpi počas narodeninového koncertu pesničkárky a aktivistky Joan Baez. Speváčka, ktorá 9. januára oslávila 75. narodeniny, usporiada podujatie 27. januára v newyorskom Beacon Theatre.

Počas večera sa na pódiu ukáže okrem spomínaného 74-ročného niekdajšieho člena už nefungujúceho dua Simon & Garfunkel aj množstvo ďalších známych interpretov, akými sú Judy Collins, Jackson Browne, Mary Chapin Carpenter, David Bromberg, Damien Rice, Emmylou Harris, Mavis Staples, Richard Thompson, Nano Stern či skupina Indigo Girls. Záznam koncertu bude neskôr vysielať americká PBS. 

Rodáčka z New Yorku týmto výnimočným večerom zároveň odštartuje severoamerické turné, ktoré bude mať celkovo 18 zastávok. Koncertná šnúra predstavuje tiež ďalšiu spoluprácu speváčky s organizáciou Amnesty International. "Som veľmi rada, že môžem opäť spojiť sily s Amnesty International, tentoraz chceme upozorniť na kritický a urgentný problém rasového a etnického nepomeru medzi väznenými v USA," uviedla interpretka.

Joan Baez vydala prvý, eponymný album v roku 1960, pričom odvtedy na trh uviedla viac ako dve desiatky štúdiových nahrávok. Zatiaľ posledná má názov Day After Tomorrow (2008). Na konte má tiež niekoľko živákov či kompilácií. Držiteľka ceny Grammy za celoživotný prínos začala v 60. rokoch minulého storočia spolupracovať s kolegom Bobom Dylanom, ku ktorému sa pripojila aj v 70. rokoch v rámci jeho turné Rolling Thunder Revue. Speváčka vystúpila v roku 1989 na Bratislavskej lýre, v roku 2008 na festivale Pohoda v Trenčíne a predvlani koncertovala v bratislavskej Aegon aréne Národného tenisového centra (NTC).
 
Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív)
Foto: SITA/Michal Burza

Súvisiaci interpreti: Joan Baez, Paul Simon