Anglické kapely Elbow, The Kooks a Bat for Lashes sú ďalšími interpretmi, ktorí v lete po prvýkrát vystúpia na Slovensku. Spolu so skôr potvrdenými hviezdami ako Lou Reed, Kasabian, The Horrors, Caribou či Aloe Blacc budú mať u nás premiéru na 16. ročníku festivalu Bažant Pohoda 2012, ktorý sa koná 5. až 7. júla na letisku v Trenčíne.

Skupiny Elbow a The Kooks patria k tomu najlepšiemu nielen na ostrovnej indie-rockovej scéne. Obe kapely vydali vlani nové albumy, pozitívne prijaté fanúšikmi aj kritikou. Skupina Elbow na čele s charizmatickým Guyom Garveym pritom prináša kvalitu už od prvého albumu Asleep in the Black (2001), ktorý bol nominovaný na Mercury Prize. So štvrtým albumom The Seldom Seen Kid (2008) toto prestížne ocenenie aj vyhrali, za vlaňajšiu nahrávku Build a Rocket Boys! získali už tretiu nomináciu.

"Elbow nie je obyčajná gitarovka, ponúka niečo viac ako väčšina ich hudobných kolegov a v hudobnom priemysle patrí k rešpektovaným menám," vysvetľuje výber kapely Mário Gešvantner z Agentúry Pohoda. Elbow je tiež skvelou koncertnou kapelou. Vlani sa predstavila na rakúskom Frequency, kde v konkurencii skupín ako Interpol, Kaiser Chiefs, The Kooks, Bloc Party, The Kills, Apocalyptica či Kasabian odohrala jeden z najsilnejších koncertov. Okrem energických gitár totiž dokáže presvedčivo zahrať aj "tiché" skladby s prepracovanými aranžmánmi a dôrazom na Garveyho jedinečný vokál.

Elbow - Lippy Kids (live - Blueprint Studios, 2010)

The Kooks zase patria medzi najsviežejšie a najhravejšie britské skupiny. Z prvej platne Inside In/Inside Out (2006) predali vyše milióna kusov, druhá Konk (2008) sa vyšplhala na čelo britského albumového rebríčka a tretiu Junk of the Heart z minulého roku označujú niektorí kritici za ich najlepšiu. V ich hudbe je cítiť vplyv The Beatles, post-punku ale aj reggae a ska.

The Kooks - Is It Me (live 2011)

Uhrančivé melódie, ktoré vás zavedú do sveta tajomstiev a melanchólie, ale aj divoko pulzujúca rytmika a experimenty so zvukom. Taká je hudba projektu Bat for Lashes, za ktorým sa skrýva anglická speváčka a multiinštrumentalistka s pakistanskými koreňmi Natasha Khan. Na svojom konte má zatiaľ dva albumy, aj Fur and Gold (2006) aj Two Suns (2009) boli nominované na Mercury Prize. Kritici ju často prirovnávajú k menám ako Siouxsie Sioux, Björk, Kate Bush, Cat Power či PJ Harvey. Z mien predchádzajúcich ročníkov Pohody by jej koncert mohol divákom pripomenúť napríklad art-rockových These New Puritans.

Bat For Lashes - Two Planets (live - Shepherds Bush Empire, Londýn, 2009)

Jej tohtoročné letné vystúpenia na festivaloch budú prvými v Európe od roku 2010. Vlani si totiž dala koncertnú aj tvorivú pauzu, odohrala len dva vypredané koncerty v slávnej opere v Sydney. Bat For Lashes boli v minulosti na turné s Radiohead aj s Coldplay, v štúdiu Khan spolupracovala s Beckom i so Scottom Walkerom (The Walker Brothers). Do setlistov na živých vystúpeniach často zaraďuje aj svojské covery kapiel ako The Cure, Depeche Mode, Radiohead, Sonic Youth, Eurythmics, Kings of Leon, Bon Iver či spevákov Petera Gabriela a Brucea Springsteena. V koncertnej zostave Bat For Lashes hráva napríklad gitaristka Charlotte Hatherley (Ash, Client, KT Tunstall), multiinštrumentalista Ben Christophers (Imogen Heap) či skvelá bubeníčka Sarah Jones (New Young Pony Club).

Bat For Lashes - Travelling Woman (live - Shepherds Bush Empire, Londýn, 2009)

Organizátori už potvrdili vyše tridsať účinkujúcich, okrem spomínaných mien napríklad speváčky Emilianu Torrini, Annu Calvi, Gemmu Hayes a Emiku, britské kapely Kasabian, The Horrors alebo Two Door Cinema Club, americkú rockovú legendu Lou Reeda, hviezdu R&B a soulu Aloe Blacca či oceňovaný dream-popový projekt Caribou.

Bat For Lashes - All I Need (Radiohead cover, live - Sydney Opera House, 2011)

Informácie pre Hudba.sk poskytol Mário Gešvantner, PR manažér festivalu Bažant Pohoda. Priebežne aktualizované informácie nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Foto: Batforlashes.com, Pohodafestival.sk, Kooks.com, Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Bat For Lashes, Elbow