Britská skupina Blur neplánuje tento rok nahrať žiadne nové skladby. V rozhovore pre BBC to uviedol gitarista tejto kapely Graham Coxon. "Nenahrávame nič, ale odohráme niekoľko koncertov," vyhlásil Coxon, ktorý z Blur odišiel v roku 2002 počas nahrávania albumu Think Tank (2003), koncom roka 2008 sa však do kapely vrátil.

Skupina Blur sa tento rok po prvýkrát predstaví na maďarskom festivale Sziget, ktorý sa bude konať 5. až 12. augusta v Budapešti. Okrem najväčšieho stredoeurópskeho festivalu sa v lete predstavia aj na podujatiach Primavera Sound v Barcelone a Porte, Rock Werchter v Belgicku, na Open'er Festivale v poľskej Gdyni a na ďalších festivaloch po celej Európe. Ešte predtým, v apríli a v máji, zahrajú na svetových podujatiach ako Vive Latino Festival v Mexiku, Coachella v Kalifornii alebo Tokyo Rocks v Japonsku.

Posledným štúdiovým albumom jednej z najslávnejších britpopových kapiel je spomínaná nahrávka Think Tank z roku 2003. Po niekoľkoročnej pauze a úspešnom návrate na scénu uviedli Blur v roku 2010 na trh raritný singel Fool's Day, ktorý vyšiel v náklade tisíc kusov počas Record Store Day, a tiež dokumentárny film No Distance Left To Run. Vlani v júli skupina vydala singel s dvoma novými skladbami The Puritan Under the Westway a tiež box set s názvom Blur 21 obsahujúci okrem iného aj 65 dovtedy nevydaných skladieb, viac ako 130 menej známych piesní, tri DVD a knižku s predtým nepublikovanými fotografiami.

V auguste 2012 vystúpili Blur v Hyde Parku na koncerte, ktorý bol rozlúčkou s olympijskými hrami v Londýne. Pred touto udalosťou sa frontman Damon Albarn vyjadril, že pôjde zrejme o posledný koncert skupiny, no už o niekoľko mesiacov neskôr Blur fanúšikov potešili zverejnením niekoľkých letných festivalových zastávok. "Budúce leto bude každý náš koncert niečím výnimočným. Nemôžeme sa dočkať, až budeme na pódiu a zahráme všetkým naším skvelým fanúšikom, ktorých sme nejakú dobu nevideli," uviedli členovia skupiny v decembri.


Zdroj: SITA (bbc.co.uk), archív Hudba.sk
Foto: AP Photo/Polfoto/Sisse Dupont

Súvisiaci interpreti: Blur