V máji 2019 vydalo vydavateľstvo Bruuder Records pesničku A Happy Drunk od kapely Queer Jane. Neskôr ju editori Spotify vybrali do oficiálneho playlistu Acoustic Rock. Slovenská skupina sa tak ocitla medzi svetovými menami ako sú The Cranberries, Pink Floyd, Nirvana, Foo Fighters, Green Day či Avril Lavigne.

Vďaka tomu skladba A Happy Drunk nazbierala za osem mesiacov viac ako 615-tisíc vypočutí od užívateľov z viac ako 75 krajín sveta. Za jej úspechom stojí veľa faktorov, ale asi najviac zavážilo, že pesnička je chytľavá a jednoduchá - spev sprevádza len gitara a ústna harmonika. Výhodou je tiež dobrý názov, pekne vyskladaný text a dobre urobený cover.

Cesta do oficiálneho playlistu Spotify je náročná, každá skladba musí najprv prekonať nemilosrdné sito algoritmov umelej inteligencie Spotify, ktoré v prípade úspechu pošle skladbu ďalej na posúdenie editorom Spotify. Tých pesnička zaujala natoľko, že ju ako jedinú zo Slovenska nasadili do oficiálneho playlistu Spotify - Acoustic Rock, ktorý je nabitý hviezdami a ktorý odoberá bezmála pol milióna ľudí z celého sveta.


Album Amen Dolores vyjde v marci 

Pieseň A Happy Drunk predstavuje folkovejšiu podobu tvorby kapely Queer Jane. Nápad na text plný trpkého humoru vznikol uprostred párty. Gitarista, spevák a skladateľ Vlado Nosáľ sa po žúre necítil veľmi dobre, s týmito pocitmi však nápad dotiahol do vydareného textu, ktorý neskôr zhudobnil a nahral na štvorstopový kazetový magnetofón. Všetky okolnosti vzniku tejto skladby do seba zapadli a možno aj jej samotný príbeh zaujal editorov, vďaka čomu mohla úspešne reprezentovať slovenskú hudbu na Spotify.

Queer Jane pesničku zaradili aj na pripravovaný album Amen Dolores, ktorý vydajú vo vydavateľstve Bruuder Records 27. marca. Album bude obsahovať 10 skladieb a vyjde na 12" vinyle, CD a bude dostupný aj vo všetkých dostupných streamingových službách. Krst albumu sa uskutoční 28. marca v .klube pod lampou v Bratislave.

Bratislavská indie kapela Queer Jane začínala ako sólový projekt Vlada Nosáľa. V roku 2012 sa k nemu pridali basgitarista Lukáš Valter a bubeník Adam Jánoš. Inšpiráciou pre ich tvorbu je rovnako folkové pesničkárstvo Boba Dylana ako aj punková energia The Clash a skladateľské majstrovstvo The Beatles. Blízko však majú aj k psychedélii, o čom svedčí aj hosťovanie Vlada Nosáľa na albume Mini Album Thingy Wingy (2015) legendárnej americkej kapely The Brian Jonestown Massacre.

Kapela má na konte EP Loveshy (2014) a albumy Flowerville (2015) a Home (2016). Od roku 2018 vydali vo vydavateľstve Bruuder Records štyri single A Minor Crisis a Waiting For The Sun, Sunrise Sunrise a A Happy Drunk. Poznávacím znamením skupiny sú aj nápadité videoklipy, ktoré sú z veľkej časti dielom oceňovanej režisérky Soni Maletz.

Zdroj: Bruuder Records
Foto: PR