V sobotu uplynulo už 16 rokov, čo zavraždili jedného z najtalentovanejších rapperov - The Notoriousa B.I.G. Hip-hopový svet však naňho nezabudol, a preto sa aj tento rok objavilo viacero skladieb na pamiatku tohto velikána americkej scény, ktorý sa dožil iba 24 rokov. Niektoré z nich vám dnes predstavíme.

Hot97 a BET sa rozhodli uctiť si Biggieho pamiatku videom s názvom The Cypher: The Notorious B.I.G. Tribute, do ktorého prizvali šesticu MC's v zložení Lil Cease, Joey Bada$$, Uncle Murda, Maino, Fred The Godson a Joell Ortiz. Tí sa predviedli do inštrumentálky Biggieho klasiky Who Shot Ya?, pričom za gramofóny sa postavil Mr. Cee.

Lil Cease, Joey Bada$$, Uncle Murda, Maino, Fred The Godson, Joell Ortiz & Mr. Cee - The Cypher: The Notorious B.I.G. Tribute

Na Notoriousa nezabudol ani Obie Trice, o ktorom v ostatnom čase príliš nebolo počuť. Bývalý člen Shady Records však pri príležitosti tohto smutného jubilea vypustil skladbu Pocket Full, a opätovne tak dokázal svoje kvality.

Obie Trice - Pocket Full (The Notorious B.I.G. Tribute)

Ako sme písali minule, formácia Názov Stavby absolvuje na prelome marca a apríla rozlúčkové turné. Pri tejto príležitosti dal Denov DJ Jacob Bizzare dokopy mixtape, ktorý zachytáva najpodstatnejšie momenty z pôsobenia tejto skupiny. Tape obsahuje 19 skladieb vrátane klasík ako Priamo z 5ržalky, Rodina alebo Štát ťa núti.

Názov Stavby - Tour Promo Mixtape

Legendárni Public Enemy vydali vlani po piatich rokoch odmlky hneď dve štúdiovky. Jednou z nich bol album Most Of My Heroes Still Don't Appear On No Stamp obsahujúci aj skladbu Get Up Stand Up, v ktorej hosťuje Brother Ali. A práve tento track sa teraz dočkal vizuálneho spracovania.

Public Enemy feat. Brother Ali - Get Up Stand Up

Dnes tu máme aj ďalšiu legendu, konkrétne Rakima v produkcii Marca Pola. Ich spoločná skladba sa volá What's Wrong a pôvodne sa mala nachádzať ešte na Rakimovom albume The Seventh Seal z roku 2009. Nakoniec sa však objaví až na Marcovej nahrávke Newport Authority 2, ktorú tento kanadský producent ponúkne voľne na stiahnutie.

Marco Polo feat. Rakim - What's Wrong

B.o.B a Big Boi spojili sily a nahrali skladbu Double Or Nothing, ktorá sa stala oficiálnym songom novej videohry Army Of Two: The Devil’s Cartel. K skladbe už zverejnili aj video.

B.o.B & Big Boi - Double Or Nothing

Big K.R.I.T. pripravuje nový mixtape King Remembered In Time, z ktorého najnovšie prostredníctvom videa predstavil ďalšiu skladbu s názvom R.E.M., v ktorej rekapituluje udalosti od vydania jeho vlaňajšieho debutu Live From The Underground.

Big K.R.I.T. - R.E.M.

Kolektív Hits Since '87 na čele s Hit-Boyom vyvolal rozruch skladbou Cypher, v ktorej sa za mikrofónom predstavila zaujímavá zostava rapperov Schoolboy Q, Casey Veggies, Xzibit, Rick Ross, Method Man, Redman a Raekwon. Track pochádza z kompilácie All I've Ever Dreamed Of, ktorú si môžete stiahnuť TU.

Hits Since '87 feat. Schoolboy Q, Casey Veggies, Xzibit, Rick Ross, Method Man, Redman & Raekwon - Cypher

Raekwon a Method Man sa stretli aj v tracku Men Of Respect, ktorý má na svedomí producent a oficiálny dídžej Wu-Tang Clanu Mathematics. Skladba, v ktorej hosťujú aj Termanology, Cappadonna, Eyes Low a Bad Luck, sa bude nachádzať na albume The Answer. Ten vyjde už 16. apríla.

Mathematics feat. Raekwon, Eyes Low, Bad Luck, Method Man, Cappadonna & Termanology - Men Of Respect

Na záver tu máme ešte jeden mixtape, ktorý nahral detroitský Kid Vishis. Na nahrávke Sick 'Em vol. 3: I'm Alive! hosťuje okrem iných aj Royce Da 5'9" zo Slaughterhouse, ktorý je Vishisovym starším bratom. Práve ich spoločnú skladbu Straight Out Of Detroit si teraz môžete vypočuť. Celý mixtape je k dispozícii TU.

Kid Vishis feat. Royce Da 5’9" - Straight Out Of Detroit

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: dimewars.com

Súvisiaci interpreti: Notorious B.i.g., Obie Trice