La Farándula je názov debutového albumu a zároveň aj najnovšieho singla kubánsko-slovenskej dvojice Eusebio a Peter Pann. Jeden je spevák, druhý producent a po sérii videoklipov vydaných za posledné roky sa rozhodli svoju spoluprácu spečatiť na dlhohrajúcej nahrávke, ktorá vyjde už na budúci týždeň.

Eusebio, vlastným menom Eusebio Nicolás Mena, žije a tvorí na Slovensku už sedem rokov. Jeho príbeh s našou krajinou je dlhý, no po rokoch ho už vie (v plynulej slovenčine) zhrnúť do jedinej vety: "Na Kube som spieval v kapele, ktorá získala na Slovensku dlhodobý angažmán, a keďže som sa počas neho so Slovenskom veľmi zžil, rozhodol som sa tu po jeho skončení a rozpade kapely ostať ako sólista."

Či na Kube alebo na Slovensku - nech bude kdekoľvek - Eusebio sa rozhodol živiť hudbou. A tak dodnes cestuje po slovenských kluboch a rozdáva v nich nákazlivú juhoamerickú energiu a latino hudbu. Prijatie do slovenskej hudobnej komunity na seba v jeho prípade nenechalo dlho čakať. Dnes už má sympatický Kubánec na Slovensku pevnú pôdu pod nohami a za chrbtom silnú podporu. Tú predstavuje Peter Pann, ktorý je okrem iného tiež dvorným producentom rapera Kaliho.

Ich ľudsko-umelecká symbióza sa doteraz zhmotnila vo viacerých singloch, ako napríklad Alegria (feat. Čistychov)El destino či La música. Všetky spája chytľavý zvuk mainstreamovej produkcie z Kuby a Latinskej Ameriky, ktorej vládne pozitívna energia a tanečné rytmy.

Trochu bohém, trochu nomád

Najnovšou ukážkou z albumu La Farándula je rovnomenný singel, zverejnený len pred pár dňami. "Je to euforický song tak trochu o tom, kto som. Odráža moje súčasné rozpoloženie - som spokojný tu a teraz s tým, čomu sa venujem. Intenzívne prežívam prítomný moment. Môj profesionálny život sa točí okolo scény, ale nehrám sa na celebritu, som, ako na Kube hovoríme, farandulero - tak trochu bohém, tak trochu nomád s obrovskou vášňou pre muziku, showtime a interakciu s ľuďmi, medzi ktorých rád prinášam zábavu a dobrú náladu."

Ako vysvetlil, názov albumu je na Kube "populárny slangový výraz, v ktorom sa spája umenie a zábava, pestrosť a hravosť. "Práve v tomto duchu vznikal náš album, aby priniesol poslucháčom trochu horúcej atmosféry, rozptýlil ich a naladil na vlnu pohodovej, pozitívnej a radostnej emócie, ktorá rozvibruje telo i ducha," vysvetľuje Eusebio pojem La farándula. Ako dodáva, do slovenčiny by toto slovo voľne preložil ako "cesta umelca". V nomádskom videoklipe ju symbolicky stvárnil slovenský režisér Dušan Krajčovič. Vyskladaný je z autentických záberov a obrazov z nedávneho turné Eusebia a Petra Panna po Taliansku a z koncertov, ktoré tam odohrali.


Po krste bude nasledovať turné

Samotný album La farándula vydajú Eusebio a Peter Pann už 22. marca, ešte predtým ho tento štvrtok 16. marca predstavia na exkluzívnom krste v bratislavskom ICON Ice Bare. Od apríla do júna potom v rámci turné navštívia ďalšie slovenské mestá.

Nahrávka vznikala v nahrávacom štúdiu Petra Panna Studio Laboratory. Prináša 15 trackov, z ktorých tri sú bonusovými skladbami. Okrem skladieb s Petrovo produkciu zaradil Eusebio na album aj tri songy, ku ktorým mu hudobné aranžmány robil kubánsky producent Bola a medzi bonusmi je i singel Vamos od producenta menom Mairee. Na albume sa podieľali aj traja slovenskí hostia - raperi ČistychovKali a speváčka Veronika Strapková.

"Eusebio je spevák s mocným hlasom a veľký umelec. Keďže pochádza z inej krajiny na opačnej strane zemegule, z Kuby, a ja si idem hudbu z týchto končín, tak sa mi pracovalo na tomto projekte výborne. Práca na albume bola dlhá, ale dotiahli sme to spoločne do konca a vznikli silné veci. Čiže pre mňa je práca s Eusebiom zároveň aj školou. Páči sa mi, že sa nebojí robiť aj iné žánre ako latino a hlavne tým, že ma iné cítenie pre hudbu," hovorí Peter Pann.

Eusebio zase približuje, ako ich spolupráca vlastne začala: "Keď som sa ako sólista na Slovensku trochu rozkukal, chcel som začať robiť vlastné songy a na to som potreboval producenta. Zhodou okolností sa mi vtedy do uší dostal jeden reggaeton, ktorý produkoval Peter. Veľmi ma prekvapilo, že je to robota Slováka, tak som si ho vyhľadal na Facebooku a napísal mu, či by sa dal zlákať na spoluprácu. Stretli sme sa a dohodli sa, že to skúsime. Poslal mi prvú hudbu, z ktorej vzišla Alegria, a to nás nakoplo k ďalšej tvorbe."


Termíny turné La Farándula: 

8. apríla - Nové Zámky, Irish 
15. apríla - Partizánske, Infinity Club
21. apríla - Snina, Space Club  
22. apríla - Hlohovec, One Club 
12. mája - Humenné, Arena Night Club 
13. mája - Trnava, Relax 
19. mája - Vráble, Wood Pub
20. mája - Radošina, Emer Club 
27. mája - Nová Baňa, Terminal Club 
17. júna - Nitra, Luna 

Tracklist albumu:

1. La música 
2. Alegría (ft. Čistychov) 
3. La Farándula 
4. Perfume de tu despedida 
5. Bailame 
6. Perdimos el control 
7. El destino 
8. Dices (ft. Kali) 
9. Lobo (ft. Čistychov) 
10. Tus huellas (ft. VeronikaS) 
11. Chamaquita 
12. Going to Havana 

Bonusy:
13. Alegría (original version) 
14. Ver (ft. Kali) 
15. Vamos (prod. Mairee)

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Článok sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.eusebio.sk a www.facebook.com/eusebiomusic.

Súvisiaci interpreti: Eusebio Nicolás Mena