Jazz má na Slovensku, nielen v Bratislave ale aj vo viacerých krajských či okresných mestách a mestečkách, množstvo priaznivcov. Tí sa pravidelne stretávajú na koncertoch a festivaloch, ktoré reprezentujú širokú paletu rôznych podôb jazzu a ďalších žánrov, ktorého z neho vychádzajú.


Práve preto považovali autori projektu za dôležité darovať slovenskému jazzu vlastné Radio Jazz, ktoré nebude len jukeboxom, akým bolo pod iným vlastníkom v rokoch 2018 až 2020, ale novou, živo pulzujúcou hudobnou platformou na európskej úrovni a kreatívnym rádiom s interaktívnou dramaturgiou prezentujúcou rôznych umelcov a podujatia súvisiace s jazzom. 

Nové rádio štartuje na bratislavskej frekvencii 92,60 MHz a počúvať ho môžete aj online. Vzniklo pod hlavičkou spoločnosti Music Gallery Group na čele s konateľom Martinom Valihorom, ktorý bude zárukou kvality vysielaného obsahu a úspešného fungovania rádia. Hudobník, ktorý patrí medzi medzinárodnú špičku medzi jazzovými bubeníkmi, sa rokmi osvedčil aj ako schopný organizátor medzinárodných podujatí veľkého rozsahu ako napríklad One Day Jazz Festival či Jazz v Divadle Aréna.

Hlavnou ambíciou Radia Jazz je rozvoj slovenskej jazzovej scény, ktorá sa neustále vyvíja a oslovuje široké spektrum poslucháčov. Tvoria ju prevažne umelci, ktorí sa hudbe venujú profesionálne a naplno, mnohí z nich svoj nástroj, spev či kompozíciu študovali na kvalitných hudobných školách a oddávajú sa jej celý život. Jazz je žáner, ktorý dáva veľký priestor inštrumentalistom a širokej hudobnej komunite, ktorej pôsobenie na Slovensku mapuje niekoľko webových stránok, no z rádií sa mu systematicky a dlhodobo venuje len verejnoprávne Rádio Devín, aj to v obmedzenej miere, keďže sa zameriava aj na klasickú hudbu, literatúru, divadlo a iné formy umenia.

Radio Jazz by sa malo postupne nielen príjemným zdrojom lokálnej a jazzovej hudby, ale aj rádiom, ktoré sa bude starať o informovanosť o kultúrnom dianí v Bratislave. Bude tiež dávať priestor rôznym interaktívnym formátom, programom a reláciám., ale aj živým vstupom či prenosom živých koncertov. Martin Valihora ako garant projektu má za sebou jazzovú obec, hudobníkov a podporovateľov.

"Chceme, aby slovenskí umelci dostali priestor v reláciách, aby si tam každý našiel svoj formát. Spoločne tak vytvoríme dramaturgiu rádia, ktorá bude počúvaná. Bratislavské rádio, ktoré bude hovoriť o slobode v hudbe, o kvalite v hudbe, o kvalite interpretačného umenia. Bude dávať priestor hudobníkom, sólistom hrajúcim hudbu, ktorá súvisí s jazzom. Veríme, že našu aktivitu privítajú všetci organizátori a ľudia starajúci sa o kultúru v Bratislave. Nové Radio Jazz sa tak stane dôležitým premostením medzi hudobníkmi a poslucháčmi tohto žánru," dopĺňa Martin Valihora.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Saša Pastorková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac info o rádiu a jeho vysielaní nájdete už čoskoro aj na webe radiojazz.sk.

Súvisiaci interpreti: Martin Valihora