Organizátori festivalu Uprising začali zverejňovať mená z programu 17. ročníka, ktoré zaručene potešia všetkých fanúšikov reggae, elektronickej hudby aj world music. Na Zlatých pieskoch v dňoch 30. a 31. augusta vystúpia mená ako Alborosie, Dubioza Kolektiv, Transglobal Underground s ikonickou speváčkou Natachou Atlas alebo drum&bassové hviezdy Sigma a Black Sun Empire.

Alborosie už v minulosti (2010 a 2016) na Uprisingu presvedčil, že je jedným z najlepších reggae umelcov súčasnosti. Na konte má viac ako desať štúdiových albumov, niekoľko nominácií na Grammy, hudobné spolupráce s veľkými menami svetovej reggae scény ako The Wailers, Steel Pulse, Gentleman, Kabaka Pyramid, Protoje či Ky-Mani Marley a hity ako Kingston Town, Herbalist, Natural Mystic, Poser alebo Contradiction. Naživo vystúpi spolu so svojou skupinou Shengen Clan.

Po dvoch rokoch sa do Bratislavy vráti aj energická balkánska reggae-ska-punková úderka Dubioza Kolektiv, ktorá už dve dekády patrí medzi najžiadanejšie festivalové skupiny v Európe. Milovníci reggae sa môžu tešiť na legendárnu roots reggae kapelu The Congos, ktorá sa môže pochváliť pôvodnou zostavou od 70. rokov, na Jesseho Royala, nominovaného na cenu Grammy, či charizmatického raggamuffina Solo Bantona z Británie alebo očarujúcu speváčku Black Omolo.

Hudobnou lahôdkou bude určite aj stretnutie 16 hudobníkov na jednom pódiu, projekt plný reggae, ska, dubu, podporený silnou dychovou sekciou v podaní Wicked Dub Division meets North East Ska Jazz Orchestra.

Rôzne podoby drum&bassu

Tento rok bude na Uprisingu mimoriadne silné zastúpenie v žánri drum&bass. Premiérovo na Zlaté piesky zavíta britské duo Sigma, ktorého výnimočný úspech potvrdzuje viac ako sedem miliónov predaných nosičov a vystupovanie na veľkých festivalových pódiách a v top kluboch po celom svete.

Hity ako Nobody to Love, Changing, Glitterball alebo Find Me z nich spravili meno, ktorého popularita prekračuje hranice žánra a aj vďaka nim si drum&bass za poslednú dekádu zamilovali mnohí fanúšikovia mainstreamu. Sigma totiž majú na konte spolupráce s hviezdami britského popu ako Rita Ora, Ella Henderson, Paloma Faith, Birdy, John Newman či dokonca Take That. Ich najznámejšia skladba Nobody to Love je prerábkou singla Bound 2 od Kanye Westa. 

Na Uprising 2024 sa však môžu tešiť aj milovníci tvrdšej a temnejšej tváre drum&bassu. Predstaví sa totiž legendárny projekt z Holandska Black Sun Empire a tiež zaujímavý hudobník z Británie, virálny fenomén Venjent, ktorý si okrem energických drum&bassových trackov s industriálnym zvukom získal pozornosť aj vďaka DIY videoklipom.

Kvalitné spojenie melodickejšieho a "old school" drum&bassu so živým spevom prinesie charizmatická speváčka Catching Cairo. Z úplne iného súdka sú energické tanečné sety britského dídžeja a producenta Vandala, ktorý kombinuje ragga vokály s rovnými hard tekno beatmi.

Lahôdkou bude kultová elektronická world music kapela Transglobal Underground, s ktorou sa na Uprisingu predstaví aj pôvodná speváčka Natacha Atlas.

Organizátori sľubujú, že to zďaleka nie je všetko a čoskoro predstavia ďalšie hviezdy zo sveta reggae, hip-hopu, jazzu, elektronickej hudby či world music. Návštevníci sa už tradične môžu tešiť aj na silné zastúpenie domácej aj českej scény. 

Všetky informácie o festivale a vstupenkách nájdete na oficiálnom webe www.uprising.sk.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informoval Sveťo Moravčík. Správu sme upravili a doplnili.