Stálica world music, ktorej posledný album Korene / Roots vydavateľstva Real Music House úspešne bodoval v prestížnom rebríčku World Music Charts Europe a bol nominovaný v ankete Radio_Head Awards v kategórii World Music, si pre bratislavské publikum aj tento rok pripravila svieži jarný koncert s priliehavým pomenovaním Koncert pre dva hlasy.

Ako napovedá samotný názov, diváci sa môžu 21. marca vo V-klube okrem "klezmerákov", ako ich familiárne volajú ich fanúšikovia, tešiť aj na hosťa Juraja Adamuščina. Spolu so speváčkou skupiny Martou Potančokovou sa predstavia nielen v duetoch, ale aj samostatne, to všetko v najkrajších jidiš šlágroch tak, ako ich mala možnosť poznať Bratislava v predvojnovom období. Hra bratislavských klezmerov bola už vtedy v Prešporku známa a pochvalne sa o nich vyjadril aj svetoznámy hudobný skladateľ Ferenc Liszt.

Kapela Preßburger Klezmer Band, ktorej vizitkou je deväť CD albumov a dve LP, ako aj prestížne ocenenie Radio_Head Awards, počas svojej existencie očarila divákov na stovkách koncertov nielen u nás doma. V roku 1995 pritom skupina začínala amatérskym muzicírovaním. Pred budúcoročnými oslavami 30. výročia svojej existencie ešte stihne začiatkom mája premiérový koncert v New Yorku. Spolu s frontmanom slávnych The Klezmatics Frankom Londonom vystúpi v priestoroch Bohemian National Hall.

Napriek tomu, že klezmer, ľudovú hudbu východných Židov (Aškenázov), pôvodne predstavovali malé zoskupenia potulných muzikantov, postupne, aj vďaka masovej emigrácii Židov do Ameriky, nadobudla iný ráz. Jednoducho pôsobiace kapely sa postupne transformovali do noblesných tanečných orchestrov alebo zoskupení podobných slávnym jazzovým ansámblom.

Klezmer hudba tak koketovala s jazzom a šansónom a inšpiráciu z nej vo svojich slávnych kompozíciách čerpali aj takí velikáni ako Benny Goodman a George Gershwin. Nielen v Amerike ale aj v predvojnovej Európe prekvitali piesne v jazyku jidiš, ktoré zneli okrem koncertných sál aj v nóbl podnikoch, kabaretoch či v divadlách. Jedinečnú atmosféru klezmeu môžete zažiť aj jarnom koncerte etablovanej bratislavskej formácie, pre ktorú sa židovská hudba stala vášňou.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Zdroj: Real Music House (Hudba.sk edit)