Je to oficiálne. Po niekoľkých týždňoch príprav a hádok medzi členmi Kiss o tom, kto je viac super, pribudla kapela do Rock'n'rollovej siene slávy spoločne s Nirvanou a ďalšími interpretmi. Do našej vlastnej virtuálnej "Haly šrotu" pribudli tri zoskupenia. Dve sa o to veľmi snažili a tretiu sme pozvali sami.

Magnety týždňa

Kapitalistických Kiss do siene slávy paradoxne uviedol ľavičiar Tom Morello, bývalý gitarista Rage Against the Machine. Vyjadrenia a videjká nájdete na Blabbermouth.

Novým prírastkom do partie vyvolených sa stala aj Nirvana. Pozostalí Grohl a Novoselic v doplnenej zostave aj zahrali. Postupne sa s nimi na pódiu objavili Joan Jett, Kim Gordon (Sonic Youth), St. Vincent a Lorde. Ďalšie infošky a videá nájdete na Hudba.sk. Takmer celá partička si po šou odskočila do jedného brooklynského klubu, kde odohrali celý koncert. (pm)

Šroty týždňa

Minulý týždeň som si do parády zobral medlodické metalové kapely s frontmankami. Čo na nás ale medzi novinkami čakalo tentokrát, je asi stokrát horšie (možno aj viac). Kapela I See Stars predstavila svoje nové video New Demons. Ak vás neodradí elektro-reggaeton intro, dočkáte sa aj neskutočne otravného vokálu ich speváka, kolotočárskych rytmov a „drsných“ chlapcov v tielkach a obtiahnutých džínoch. Ale verte mi, zďaleka to nie je všetko. Bohužiaľ sa však táto zloba v jednom odstavci ale odchytiť nedá. (pm)


V porovnaní s tým, čo príde, je to ale lahoda. Neveríte? To ste ešte ztrejme nevideli nové video od kapely Lie or Liar s názvom PARANOIAC! Nepreháňam, tak sa volá. Kombinácia pop-punku, metalcoreu a nu metalu je zarábka na poriadny prúser. Dlho som bol presvedčený, že to títo chalani nemôžu myslieť vážne, a že je to len nejaká paródia. Nie je. Nech sa páči. (pm)


Môj osobný šrot je uplynulý týždeň avizovaný odchod Johana Edlunda z Tiamat. Otec švédskej gotickej legendy ju opustil vraj zo zdravotných dôvodov a na facebooku sa vyjadril ľahostajne v zmysle „robte si s tým Tiamatom, čo chcete. Ja s tým už nechcem mať nič spoločné.“ Ktovie, či sa nestíhal milovať so zástupmi vášnivých fanúšičiek a fanúšikov (lebo gender balance), alebo už nešiel biznis. Tiamat údajne pokračuje v dvojici basák a bubeník, no to meno už stratilo cveng. Voľte Lásku! (ak)


Novinky

The Dillinger Escape Plan sa nad nami zľutovali a nový song Happiness is a Smile, ktorý môžete zohnať iba na 7“ vinyle alebo kazete na ich US turné, vypustili s live videom aj na YouTube. Odhliadnuc od vokálov to nie je úplne typická ukážka eklektického štýlu tejto kapely. Pesnička je pomalšia a podstatne ťažšia. Aj napriek tomu sa mi ale veľmi páči. (pm)


Po kratšej odmlke sa ozývajú aj Queens of the Stone Age. Ako už u nich pri singloch z ostatného albumu býva zvykom, sprievodné video k nemu je naozajstný klip so všetkým. V súčasnosti sa ich už veľa nerobí, takže si ho užite. Smooth Sailing. (pm)


Steel Panther sú naozaj blázni. Recesistická heavy metalová kapela to niekedy ťahá do úplného extrému. Výnimkou nie je ani novinka Gloryhole. Už názov vám napovie, že v práci alebo v slušnej spoločnosti toto video pozerať nebudete. (pm)


Pred pár dňami sme o tejto kapele ešte nevedeli, dnes tu máme už dva songy. Projekt Antemasque je reunionom tvorivej dvojice Cedric Bixler ZavalaOmar Rodríguez-Lopez, ktorí nedávno rozpustili The Mars Volta, najväčší zázrak na progresívnej scéne poslednej dekády. V projekte spolupracujú s jedným z bubeníkov Volty, Davidom Elitchom (mimo iné  Killer be Killed alebo Miley Cyrus) a basgitaristom Red Hot Chili Peppers, Fleom (Michael Balzary). The Mars Volta Lite na svojom youtube zverejnili, ale následne aj stiahli dve piesne – 4AMHangin´ in the Lurch. Rýchle reuploady to ale zachránili. Díky, Youtube! Obšírnejšie o kapele píšeme aj na hudba.sk (ak)


Veľmi príjemný hardrockový song aj s klipom prináša kapela Winger. Ide o newyorskú formáciu, pôsobiacu s (dlhými) prestávkami od roku 1987. Ich leader, Kip Winger najprv skladal a hral na base pre Alice-a Coopera, neskôr založil vlastnú kapelu. Tej 18. apríla vychádza šiesty album v poradí, nazvaný Better Day's Comin'. Pikoškou je, že bubeník Metalliky Lars Ulrich v klipe na Nothing Else Matters vyberá z plagátu Kipa Wingera hodené šípky. (ak)


Dobrého stoner rocku nikdy nie je dosť. Fu Manchu vydávajú jedenástu štúdiovku Gigantoid a zverejnenú skladbu z nej, zvanú Invaders on my Back počúvajte na stránke The PRP. Celý album bude k dostaniu od 29. apríla. (ak)

A ak práve čítate a vonku prší, dajte si deväť minút blackovej melanchólie v podaní Lustre. Vokálna cemnota odetá do romantického hudobného hávu vás nenechá chladnými. Švédsky projekt funguje od roku 2008 a má ho na svedomí jeden človek, 27 ročný Henrik Sunding. Singel Neath Rock and Stone sa objaví na piatom albume Blossom, ktorý vyjde neskôr tento rok. Kedy presne, to sa ešte dozvieme. (ak)


Fanúšikovia si mysleli, že webstránku In Flames napadli hackeri. Počas týždňa ste na stránke inflames.com mohli videť takýto obrázok. Neskôr sa ukázalo, že išlo o vtip zo strany kapely, ktorá následne oznámila vydanie nového albumu, ktoré je naplánované na september. Nahrávka sa bude volať Siren Charms a vieme, že bola nahrávaná v Berlíne. (ak)

Sludge metalové legendy Crowbar sa pripravujú na vydanie nového albumu Symmetry In Black (koniec mája). Ako ochutnávku z neho ponúkajú prvú skladbu Walk With Knowledge Wisely. (pm)



Fanúšikov rozprávkovo náladového symfonického metalu poteší klipovka talianskej kapely Ancient Bards. Svoj tretí album A New Dawn Ending uvádzajú s piesňou In My Arms, ktorej text pojednáva o kráľovnej Shene a jej plači za zosnulým synom. (ak)


A symfonický metal robí aj Tuomas Holopainen, nesmrteľný a nádherný borec, ktorého chce za muža tá krajšia časť fanúšikovskej obce Nightwish a ktorý svojou neohybnou a neomylnou kompozíciou roztápa srdcia všetkých tých, čo ešte nepočuli Whitechapel. Hudobník 11. apríla vydal svoju prvú sólovku, inšpirovanú rozprávkou Walta Disneyho The Life and Times of Scrooge McDuck, po našom Strýko Držgroš. Pustite si lyrické video a pozrite si promo fotky zasneného Tomáša. Na nezaplatenie. (ak)


A pri melodickej hudbe ešte zostaneme, lebo nemci Edguy, ktorým prespevuje iný krásavec, Tobias Sammet, vydávajú desiatu štúdiovku Space Police: Defenders of the Crown. Na cédečku nájdete od 18. apríla aj hymnu Love Tyger, ktorá má veľmi veselý kreslený klip. Nekonfliktná a pozitívna gitarovka, aj takú hudbu chceme niekedy počuť (hlavne keď čakáme na nový album od Whitechapel). (ak)


Haluze týždňa

Ako by to asi vyzeralo, keby sa Bill Cosby rozhodol moshovať na song The Boss Level od Anup Sastry? Zrejme nejak takto. (pm)


Chodíte ešte do školy a nebaví vás to? Tak si pozrite túto death metalovú vysokoškolskú prácu na tému Atrial Fibbrilation and Stroke in G Minor (ako nám prezradí Wikipedia, jedná sa o srdcové choroby). (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Andy Kropa/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kiss, Nirvana