Americká speváčka Alicia Keys dostane Ambassador of Conscience Award od medzinárodnej mimovládnej organizácie Amnesty International. Ocenenie je určené "jednotlivcom i skupinám, ktorí preukázali výnimočnú odvahu postaviť sa za spravodlivosť, využiť svoj talent k inšpirácii iných a podporujú ľudské práva".

Tridsaťšesťročná interpretka uviedla, že si cenu veľmi váži. "Toto je jeden z momentov, na ktorý som v živote najviac hrdá. Dáva mi silu aj naďalej upozorňovať na nespravodlivosť a využiť moje postavenie na to, aby som poukazovala na veci, ktoré mi prídu dôležité. Pri narodení sme všetci dostali ako darček naše svedomie. Nezáleží na tom, kto sme. Ten malý hlas k vám prehovára a upozorní vás, keď niečo nie je v poriadku. Od malého dievčaťa na mňa môj vnútorný hlas kričí. Teraz sa pýtam, 'V poriadku, čo môžem robiť?'. To je otázka, ktorú si môžeme všetci položiť a potom aj konať," vyjadrila sa speváčka, ktorá si ocenenie oficiálne prevezme 27. mája v kanadskom Montreale. 

Rodáčka z New Yorku je spoluzakladateľkou organizácie Keep a Child Alive, ktorá pomáha africkým a indickým deťom či rodinám postihnutým HIV a AIDS. Je aktívna aj v otázkach utečeneckej krízy, reformy trestného práva či násilia súvisiaceho so zbraňami.  

Alicia Keys, vlastným menom Alicia Augello Cook, má na konte šesť štúdioviek - Songs In A Minor (2001), The Diary Of Alicia Keys (2003), As I Am (2007), The Element Of Freedom (2009), Girl On Fire (2012) a Here (2016), pričom všetky okrem The Element Of Freedom a Here sa dostali na prvú priečku amerického albumového rebríčka Billboard 200. K jej najväčším hitom paria skladby Fallin', You Don't Know My Name, If I Ain't Got You, No One, Like You'll Never See Me Again či Girl On Fire. Na konte má napríklad pätnásť cien Grammy, deväť Billboard Music Awards či deväť nominácií na BRIT Awards.

Zdroj: SITA (Amnesty.org.uk, archív)
Foto: Facebook.com/aliciakeys

Súvisiaci interpreti: Alicia Keys