Na jeseň 2022 predstavila talentovaná speváčka a autorka Sona Kmet svoju debutovú EP nahrávku Don't Let Me Go Home, ktorá upútala svojou nevšednosťou. Teraz prichádza s novinkou Kid Of Today, singlom plným sociálnych aj osobných tém, ktorý ukazuje Sonin umelecký rozvoj a budúce hudobné smerovanie.

Soňa v texte piesne vykresľuje medzigeneračný konflikt a taktiež kritiku jej rovesníkov. "Z hudobnej stránky sme tento stret generácií poňali fúziou elektronického beatu, inšpirovaného liquid drum&bassom a charakteristického pre generáciu Z, a harmonického podkladu, ktorý otvára klasický wurlitzer našich otcov. Farebnú škálu dotvára archaický akustický zvuk klasického slákového kvarteta," hovorí koproducent piesne Tomáš Gulán, s ktorým Sona Kmet spolupracuje od svojho prvého singla.

Balada o svete a jeho budúcnosti

"Príde mi paradoxné, že som Kid Of Today – asi moju najserióznejšiu pieseň, ktorá okrem kritiky všetkých generácií prechádza až do opisovania existenčnej krízy – napísala na dovolenke na pláži, kde mojou jedinou starosťou bolo rozhodnúť sa, čo budem večerať," hovorí autorka piesne. "Asi je to práve v časoch najväčšieho pohodlia, kedy začínam rozmýšľať o svete a jeho budúcnosti a uvedomujem si, ako všetko na jednej strane funguje, avšak ako málo stačí, aby to fungovať prestalo. Stále som na tenkej hrane medzi týmito dvoma svetmi: keď sa nachádzate v slnečnom prostredí a dýchate morský vzduch, aj napriek bežnej realite, v ktorej vnímate množstvo náročných výziev, viete rozpoznať krásu," hovorí Soňa o dilemách, ktoré v piesni opisuje.

Charakteristickou črtou Soninej hudobnej tvorby je množstvo harmonických vokálov, ktoré prichádzajú vo vrstvách a vytvárajú originálne harmónie. Aj v tomto singli ponúka svoj rukopis v čistej melodickej linke s jasnými vokálmi obohatenými o reverse a v kľúčových momentoch aj o miernu disharmóniu jazzovej deviatky.

Pesničku už môžete počúvať na streamovacích službách a na dnes večer je naplánovaná aj premiéra videoklipu. Svoj zatiaľ najprepracovanejší klip vytvorili Sona Kmet a Tomáš Gulán (námet a scenár) v spolupráci s mladým martinským kameramanom Nikom Soldánom. Ešte pred zverejnením vizuálu na Youtube ho speváčka odpremiéruje na domácom koncerte v Martine.

"Od začiatku som vedela, že táto pieseň musí mať aj klip. Chcela som, aby sa jej témy pomocou obrazu dostali k poslucháčom ešte bližšie. Preto sme s Tomášom scenár pretvárali mnohokrát, aby presne sedel na tematiku a prostredie, v ktorom sa točil. Vystupuje v ňom päť hlavných postáv vrátane mňa, plus moja mamina, ktorých životy sledujeme zblízka s ich radosťami aj starosťami. Scény v lokálnom bare nám dali zabrať asi najviac: koordinovať veľa ľudí, zabezpečiť, aby vôbec prišli, rozdeliť im miniúlohy a popri tom dohliadať na svetlá a herecké výkony hlavných postáv – pre mňa to bola veľmi obohacujúca skúsenosť a výsledok snáď ocenia aj diváci. Ďakujeme Nikovi Soldánovi za profesionálny prístup ako pri kamere, tak aj pri strihu," hovorí Sona Kmet.

Herecké obsadenie klipu je výlučne z radov kamarátov a spoluhráčov v kapele, pričom v hlavnej scéne večerného baru sa objavujú aj tí, ktorí sa tam zhodou okolností počas nočného natáčania objavili. Dejová línia je vystavaná z úlomkov príbehov štyroch mladých ľudí, ktorí sú v období svojho života, kedy robia zásadné životné voľby. Okrem spoločného priateľstva ich spája frustrácia nad svetom, do ktorého sa narodili a obavy o ich vlastnú budúcnosť. V inklúzii prvého a posledného záberu sa divák dozvedá, že celý dej príbehu je reflexiou reálnych Soninych zážitkov a skúseností, ktoré následne vo svojom komornom štúdiu zhmotňuje do piesne.

videoklip Kid Of Today, 2023 Zdroj: Niko SoldánRobiť správne rozhodnutia

Prvá sloha, v ktorej Sona kritizuje staršiu generáciu za ich neochotu prijať mladých takí, akí sú, či akí by chceli byť, začína v klipe klasickou hádkou otca a syna, kedy rodič v role autority nedokáže akceptovať životné smerovanie svojho potomka. Mladý gitarista ale sníva o úspechu, odchádza radšej do sveta, v ktorom je akceptovaný, a otca necháva doma osamelého. Postupne sa v klipe objavujú ďalšie postavy a následne sa všetci stretávajú v bare plnom mladých zabávajúcich sa ľudí, ktorí navonok pôsobia úplne bezstarostne a naplno si užívajú tento večer – v ostrom protiklade k Soni, ktorá do hlučného a rozšafného prostredia akosi nezapadá.

Jej kritika tak smeruje aj k vlastnej generácii, ktorá je pohltená iba v užívaní si aktuálneho okamihu a zabúda na zodpovednosť. Nakoniec však kritiku smeruje aj sama k sebe, uvedomujúc si svoju hlbokú zakorenenosť v rodinných a rovesníckych vzťahoch, v ktorých aj napriek konfliktom prevažujú momenty spolupatričnosti. Zároveň si pripomína svoje poslanie a predsavzatie – robiť správne rozhodnutia a pokúsiť sa, aby ona a jej generácia vytvorili svet taký, aby sa následné generácie mohli cítiť v bezpečí a prijaté.

"Od prvého počutia demo verzie rozmýšľam, pre koho je táto skladba a Sonina tvorba vlastne určená. Dúfam, že sa s jej výpoveďou poslucháči dokážu stotožniť. To však bude veľmi náročné aj pre generáciu dnešných tínedžerov, keďže im Soňa nastavuje zrkadlo a vyčíta im, že 'utopení v piesňach' nedokážu za svoj život a okolie prebrať zodpovednosť. Zároveň je otázka, či ju dokáže akceptovať staršia generácia a či jej uverí, že dokáže byť nad vecou, keď je ona sama neustále obklopená a pohltená tým, od čoho sa pokúša dištancovať. Každopádne dôverujem jej, aby som ju citoval, že 'spraví správne rozhodnutia'," hovorí Tomáš Gulán a s úsmevom dodáva: "Len dúfam, že sa do jej sveta aspoň na pár okamihov dostanú 'páni v najlepších rokoch' – jej kapela. Z môjho pohľadu ako zvukového technika a koproducenta je Kid Of Today balada v trojgeneračnom šate."

Redakciu Hudba.sk informovala Soňa Kmeťová. Správu sme upravili a doplnili.