Piaty ročník federálnej SuperStar sa v nedeľu dostal do fázy finálových priamych prenosov. Na rozdiel od predchádzajúcej série, kedy sa tvorcovia šou rozhodli pre úspornejší model s finálovou osmičkou, dostalo tentokrát možnosť zaspievať si na veľkom pódiu desať najlepších. So svojím snom sa však včera musela rozlúčiť hneď dvojica spevákov.

Počet finalistov Česko Slovenskej SuperStar oproti minulému ročníku síce stúpol, to sa však nedá povedať o finálových kolách, ktoré tento rok produkcia opäť okresala. Bude ich len päť vrátane grand finále, naplánovaného na 10. júna. V minulosti pritom práve živé prenosy patrili medzi to najatraktívnejšie z celej šou. Počas prvej federálnej SuperStar v roku 2009 bolo deväť finálových prenosov a v prvej sérii Slovensko hľadá SuperStar v roku 2005 dokonca desať. 

Za razantným znížením finálových kôl je šetrenie TV Markíza a TV Nova z dôvodu čoraz nižšieho záujmu divákov o spevácku súťaž. Sledovanosti nepomohla ani viac ako dvojročná prestávka od predchádzajúcej série, ktorú v roku 2015 vyhrala Emma Drobná. Počas prvých troch "živých" kôl tak v skrátenej finálovej fáze vypadnú vždy dvaja súťažiaci. Vo štvrtom kole vypadne už len jeden spevák a zvyšná trojica pôjde spoločného Superfinále.

Producenti šou mali zrejme práve kvôli klesajúcemu záujmu divákov o klasický formát hľadania popových talentov tento rok veľký problém aj s moderátormi programu. Ponuku totiž odmietli Pyco aj Adela Vinczeová. Kastingy sa tak prvýkrát museli zaobísť bez moderátora. V ďalšej fáze, u nás známej ako "divadlo", sa k slovu dostala Jasmína Alagič. Krásku bosniansko-maďarského pôvodu sa narodila v Nemecku, väčšinu života však prežila na Slovensku a diváci ju môžu poznať ako redaktorku z obrazoviek  Fashion TV. Až v semifinále sa k nej pridal Leoš Mareš, pri ktorom sa dostala tak trochu do úzadia. Podobne tomu bolo aj počas prvého finálového večera, kedy na hlavnom pódiu zotrval Mareš a pre Jasmínu až na pár spoločných vstupov ostalo "len" vedľajšie pódium.

Spoločná hymna sa opäť nekonala

V úvode prvého finálového večera mohli diváci sledovať spoločné vystúpenie celej Top 10 s piesňou Counting Stars od OneRepublic spolu s českým hudobníkom Pavlom Caltom. Ak niekto čakal originálnu hymnu finalistov, ako tomu bývalo v minulosti, nedočkal sa. Napokon, už v predchádzajúcej sérii finalisti len prespievali staršiu hymnu Príbeh nekončí, čo sa u dlhoročných fanúšikov speváckej šou nestretlo s veľkým pochopením.

Z hľadiska zábavy však tvorcovia SuperStar nenechali nič na náhodu a divákov sa pri obrazovkách snažili udržať aj vďaka vtipným dokrútkam. Nádejné spevácke hviezdy museli zdolať rôzne adrenalínové atrakcie. Najhoršie dopadla Tereza Mašková, ktorá sa musela popasovať so strachom z výšok a nasadnúť do lietadla. Jazdu doslova preplakala a o nič lepšie na tom nebol ani Jakub Pružinský, ktorý sa ocitol v strašidelnom dome.  

Ako prvý sa na pódiu predstavil Bryan Gandola. Rodák z Filipín zaspieval známu pieseň Locked Out Of Heaven od  Bruna Marsa. Výber skladby v jeho prípade zafungoval na výbornú. K jeho exotickému zjavu a prirodzenému temperamentu pieseň sadla, ako keby bola písaná priamo preňho.  


Horšie na tom bola Eliška Rusková. Útla kráska sa musela popasovať so singlom What About Us od Pink. Najmladšia súťažiaca mala síce v úvode menšie problémy, no v prvom refréne odhodila trému a jej výkon ocenil aj Pavol Habera. Druhá slovenská zástupkyňa v porote Katarína Knechtová dokonca jej vystúpenie označila napriek strnulému nástupu za vynikajúce.


Večer plný prekvapení

Tretia sa na pódiu ukázala Aneta Horňáková, s veľkou výzvou v podobe Crazy In Love od Beyoncé. Sympatickej Slovenke robila na pódiu spoločnosť šestica tanečníčok. Porovnávať jej výkon s americkou divou by nebolo na mieste, no prezentáciu skladby na veľkom pódiu Aneta zvládla na výbornú. Porotca Matěj Ruppert ju pochválil za úžasné tanečné vystúpenie, no priznal, že po speváckej stránke to žiadna sláva nebola. Milo prekvapený ostal Ben Cristovao, podľa ktorého spevácke nedostatky Aneta zakryla svojím sexepílom. 


Ďalší zaspieval Richard Chovan, ktorý počas kastingov patril medzi favoritov tohto ročníka. Talentovaný hudobník sa na javisku ukázal s piesnou Titanium od Sie, kde mu bohužiaľ nepomohla ani hra na klavíri. Podľa Knechtovej síce do svojho výkonu vložil všetko, čo tam malo byť, no Matěj Ruppert a Pavol Habera označili jeho výkon za sklamanie.


Dobre našliapnuté na víťazstvo má Karmen Pál-Baláž. Tá sa už od začiatku šou teší pozitívnej kritike a porota ani tentokrát nešetrila chválou. S pesničkou Dream On od kapely Aerosmith prekvapila Bena Cristovaa, ktorý jej výšky označil za neuveriteľné. Podľa Haberu zaspievala dobre "ako prasa".


Pozitívne prekvapil aj Petr Borkovec s hitom Stitches od Shawna Mendesa. Napriek tomu, že okolo mladíka z Čiech bolo niekoľko profesionálnych tanečníkov, na pódiu sa nestratil a svoju choreografiu zvládol na jednotku. Matěj Ruppert jeho číslo označil za to najlepšie z celého večera.


Potom však prišlo ďalšie sklamanie v podobe Dominika Gerdu, ktorý sa predviedol s reggae-popovou skladbou Rude od kanadskej skupiny Magic!. Jeho vystúpeniu síce nechýbala energia, no porota ho po intonačnej stránke označila za nevydarené.


To najlepšie na koniec

Miláčik publika Jakub Pružinský dostal od produkcie výbornú skladbu Let Her Go od Passengera. Nešlo síce o jeho najlepší výkon, no hlasovo by práve v podobnej tvorbe mohol pokračovať aj vo svojej vlastnej kariére. Jakub mal v úvode menší problém s ladením a rytmom, porota ho však zhodnotila pozitívne.


Výborná po všetkých stránkach bola Adéla Kvitková. Rodáčka z Ostravy zaspievala hit Edge Of Glory od speváčky Lady Gaga. Charizmatická brunetka síce v rámci kastingu a následných výberov moc nevynikala, no už počas minulotýždňového semifinále sa ukázala ako horúce želiezko v ohni. K podpore divákov jej zrejme pomohol aj extravagantný outfit, ktorý ku skladbám od kontroverznej americkej speváčky patrí. Ben Cristovao o Adéle hovoril ako o najlepšom vystúpení večera. 


Prvý finálový večer zakončila azda najvýraznejšia postava tohtoročnej SuperStar. Ružovovlasá Tereza Anna Mašková od produkcie dostala skladbu Billie Jean z tvorby Michaela Jacksona. Nadšenie neskrýval Habera a Cristovao jej vystúpenie dokonca označil za najlepšie vystúpenie s piesňou Kráľa popu, aké kedy videl.


Dvojité zbohom pre slovenských spevákov

Finálová desiatka predviedla dobré výkony a žiadne vyslovená katastrofa sa nekonala. Napokon, aj sám Paľo Habera sa vyjadril, že tento ročník má po speváckej stránke jednu z najsilnejších finálových zostav vôbec. O postupe však už nerozhodovala porota, ale SMS hlasy od divákov.

Ako prvý prekvapivo vypadol Richard Chovan z Bratislavy. Jeho vystúpenie síce porota zaradila medzi tie horšie, nikto však zrejme nerátal s jeho koncom. Pre Chovana ide už o druhý neúspech v šou. Do SuperStar sa hlásil ešte v roku 2009, vtedy však porotu jeho výkon neoslovil a do živých prenosov sa vôbec nedostal. Okrem neho vypadol aj Dominik Gerda z Prešova. Dlhovlasý "hipster" síce vo finálovej zostave vynikal svojim imidžom, no to divákom zjavne nestačilo.

V súťaži po prvom finálovom kole zostali za Slovensko už len Karmen Pál-Baláž, Aneta Horňáková a Jakub Pružinský oproti pätici súťažiacich z Česka. Budúcotýždňové opätovné dvojité vyraďovanie tak môže pomer buď vyrovnať alebo ešte viac zvýrazniť dominanciu českých talentov.

Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/superstartv2018