Po noci divadiel, literatúry či múzeí bude mať svoju noc aj hudba. Do jej prvého ročníka, ktorý sa bude konať v piatok 15. júna 2012 na podnet Hudobného centra, sa zapojí 19 slovenských miest.

Programovo nabitá Noc hudby, prvé podujatie svojho druhu a rozsahu u nás, zastreší v tento deň viac ako 60 hudobných podujatí po celom Slovensku. Hudba rôznych žánrov a foriem bude znieť celý deň až do neskorej noci na viac i menej tradičných miestach – okrem koncertných siení rozozvučí tiež ulice, nádvoria, kaviarne či kostoly. „Touto iniciatívou sa pripájame k medzinárodnej akcii, ktorá má za cieľ sprostredkovať aj nekoncertnému publiku všetkých vekových kategórií hudbu rôznych žánrov na všedných aj nevšedných miestach,“ hovorí riaditeľka Hudobného centra Oľga Smetanová.

Podujatie symbolicky odštartuje zvonenie a polhodinový hudobný program Fanfárového kvinteta Konzervatória v Bratislave na Michalskej veži v centre Bratislavy. Odvážna dramaturgia festivalu nepočíta so žiadnym žánrovým obmedzením, hrať sa bude džez, rock, folk, opera, klasika, folklór, no na svoje si prídu aj priaznivci elektroniky či dídžejov. Pestrosť, všestrannosť, mnohožánrovosť a kvalita sú jedinými limitmi projektu, svoje umenie návštevníkom jednotlivých, vzájomne prepojených podujatí, predvedú orchestre, zbory, kapely, jednotlivci, amatéri aj profesionáli. 

Na hudobnom maratóne vystúpia okrem iného aj trubkár Juraj Bartoš a jeho Bratislava Hot Serenaders, zoskupenia elektronickej hudby All Good Funk DJs Magálová & Yanchi, Gryllz, Chaosdroid, Herzog Herzog, Johnny Fox a Pjoni, kultová bratislavská kapela Živé kvety, pesničkár Dano Heriban, Rusín Čendeš Orchestra, violončelista Juraj Lupták, banskobystrická skupina Schody, Štátna filharmónia Košice, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala a mnohí ďalší. Súčasťou Noci hudby bude i populárny Wilsonic Festival.

Srdcom iniciatívy síce zostáva Bratislava, do Noci hudby sa však vo veľkej miere zapoja všetky regióny Slovenska. Liptovský Hrádok, Levice, Sliač, Rajec, Humenné, Hanušovce nad Topľou, Košice, Martin, Rožňava, Sereď, Svidník, Trebišov, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen, Trstená či Banská Bystrica – to všetko sú mestá, v ktorých sa bude 15. júna ozývať hudba sprostredkujúca – ako hovorí slogan festivalu – hudobný „zážitok na každom rohu“.

„Hudba je fenomén, ktorý sa vám prihovorí, aj keď to nečakáte,“ hovorí Oľga Smetanová. „Práve jej univerzálnosť a fakt, že na ňu v jej pestrých podobách má právo každý, chceme sprostredkovať 15. júna Slovákom. Neostávajte preto doma, ale vyrazte do ulíc zažiť spolu s nami sviatok hudby,“ pozýva Oľga Smetanová z Hudobného centra. 

Podrobné informácie o podujatí a programe so všetkými hudobnými podujatiami v 19 mestách Slovenska nájdete na www.hc.sk/nochudby.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka podujatia Eva Planková

Foto: PR 

Súvisiaci interpreti: Živé kvety