Od prvého koncertu projektu Demovnica_FM nedávno uplynuli už štyri roky. Na pódiu bratislavského Randalu sa 30. mája 2013 predstavili štyri čerstvé slovenské objavy, medzi nimi napíklad aj vtedy neznáma pesničkárka Katarzia. Ktovie, či o pár rokov budú rovnako úspešní aj Prie100r, Mass Perception, Jablko noci alebo Upraiser.

Od koncertnej premiéry projektu Demovnica_FM sa počas ďalších takmer dvoch desiatok akcií postavilo na pódiá vyše 90 hudobných objavov. Celkovo svoju hudbu na webe Demovnica.sk a vo vysielaní Rádia_FM odprezentovalo už vyše 500 hudobníkov. Posledný demovnicový koncert pred letnou sezónou, ktorý bude zároveň oslavou týchto úctyhodných čísiel a štvrtého výročia, sa uskutoční už dnes večer. Tradične sa bude odohrávať v priestoroch Nu Spirit Clubu a vstup je bezplatný. Prečítajte si viac o mladých talentoch, ktoré sa vám predstavia.

Kapela Jablko noci pochádza z malej dedinky Petrova Ves. Tvoria ju Ondra (bicie/perkusie a spev), Jaro (gitara, xylofón, basa) a jeho brat-dvojča Juro (gitara a klávesy). Prvý menovaný je ich strýc, čo dáva skupine charakter "rodinnej kapely". V poslednom období sa však zostava trochu rozrástla. V lete 2016 k jadru kapely pribudol Rišo, ktorý hrá na klarinet a saxofón a neskôr sa k nim pripojil mladý bubeník Jakub.

Názov kapely vznikol vraj z názvu jednej skladby skupiny Slunečnice se diví, v ktorej hrával v 90-tych rokoch spevák a bubeník Ondra. Bola to zhudobnená báseň od Allena Ginsberga zo zbierky Kvílení. V januári tohto roku spoločne táto zostava nahrala štvorpesničkové demo s názvom Primitívne Prítomné.

   
Základ formácie Prie100r tvoria členovia, ktorí už uspeli v Demovnici_FM s dvoma odlišnými hudobnými projektami. Radovana Činčuru poznáte z formácie Impreus, ktorá u poslucháčov celkom zarezonovala a hrala aj na festivale Pohoda v Rádio(aktívnej zóne)_FM. Speváčku Dominiku Zdražilovú si možno pamätáte z kapely Headmovers, ktorá sa predstavila na pódiu v Nu Spirit Clube na aprílovom demovnicovom koncerte.

Dvojicu dopĺňa bubeník Marek Gregor. Spolu vraj vytvárajú hudbu bez akýchkoľvek kompromisov, navyše s výhradne slovenskými textami. Trio nedávno vypustilo do sveta ich nový videoklip k singlu Pod krídlami z oleja.


Mass Perception zaujali v rámci tzv. "druhej šance" Demovnice_FM so skladbou Evo Yume. Nedávno vypustili do online priestoru svoje debutové EP s názvom Bilbo Beats Chemistry, ktoré je podľa slov členov kapely o aspektoch človeka v dnešnej spoločnosti. V súčasnosti pripravujú v štúdiu materiál na ďalšie EP.

"Naša hudba už dostala mnoho škatuliek. S vidinou podpory všeobecného zmätku preto pridávame ešte jednu - experimental electronica rock," hovoria s úsmevom. Aktuálne sa pripravujú na jesenné koncerty, na ktoré už teraz začínajú programovať svetlá. "Páči sa nám ten moment, keď sa z koncertu stáva show," dodávajú.


Upraiser produkuje zhruba šesť rokov. "Začínal som ako hardstajlista, ale postupom času som začal objavovať nové štýly," povedal. Track Help me, s ktorým sa do hitparády prihlásil, zaraďuje žánrovo do škatuľky house/deep-house. Okrem sólového projektu má sekundárny projekt s kamarátom, ktorý nazvali Second Element.

"Obľubujem miešanie štýlov a tým sa vyznačuje aj náš posledný album. Momentálne si idem na dubstep/hybrid trap. Medzi moje úspechy, na ktoré som fakt hrdý, patrí umiestnenie sa na britskom albume vydavateľstva Gearbox digital a track v spolupráci s Komanderom vydaný v dánskom vydavatelstve Riotvile Records," vymenoval Upraiser.

V budúcnosti chce vydať EP so žánrami ako bass house a dubstep. "Snažím sa každý svoj track obohatiť o niečo nové/nevšedné a niekedy to, bohužiaľ, zachádza do absurdity. Ale o tom je terajšia elektronická hudba," poznamenal.


Redakciu Hudba.sk informovala Regina Annušová z Rádia_FM.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Mass Perception