Jedna zo zakladateľských kapiel žánra grunge odohrá 28. júla v Tabačke v Košiciach jediný koncert v rámci Slovenska a Čiech. Rodáci zo Seattlu sa na východ presunú počas turné a predstavia top skladby z deviatich albumov. Na nich zostali 25 rokov verní žánru, ktorí pomáhali tvoriť a modifikovať do súčasnej podoby.

Legenda debutovala EP nahrávkou Superfuzz Bigmuff v roku 1988 na undergroundovej značke Sub Pop, ktorá zastrešila viacero neskôr klasických ansámblov vriacej seattleskej scény. Pri vstupe do 90. rokov rozmýšľali hudobníci o prechode k mainstreamovému labelu, podobne ako Nirvana, ktorá vydala Nevermind v DGC, no napokon sa jeden z ich najlepších albumov Every Good Boy Deserves Fudge (1991) objavil znovu pod hlavičkou Sub Pop.

 
Masová popularita sa kapele elegantne vyhla

Umelecky sa kapela dostala veľmi vysoko, z komerčného hľadiska zrejme išlo o chybu. Preto nechcela kapela na tretej platni Piece of Cake ponechať nič na náhodu a upísala sa gigantovi Reprise Records, ktorý sa v tom čase chcel zviezť na módnej vlne, valiacej sa zo severozápadu USA do sveta. Očakávania firmy naplnené neboli, Mudhoney sa napriek kvalite albumov nestali magnetom na ľudí počúvajúcich "príkazy" vydavateľstiev. Formácia zostala tak trochu utajeným tipom a uctievala ju najmä malá, no verná komunita.

Po vydaní troch nosičov tak nasledovala nevyhnutná rozlúčka. Kapela sa v roku 2002 vrátila pod krídla Sub Pop, kde vyšiel aj jej zatiaľ posledný, deviaty počin Vanishing Point (2013). Nadhľad, žánrový eklekticizmus a skúsenosti hudobníkov zabezpečili pozitívnu odozvu kritikov i fanúšikov.

 
Po odchode pôvodného basgitaristu Matta Lukina v roku 1999 tvoria súčasnú zostavu "Muds" sprievodný gitarista a spevák Mark Arm, sólový gitarista Steve Turner, basák Guy Maddison a bubeník Dan Peters. Ide o veľmi dobrých priateľov, ktorí to spolu ťahajú strašne dlho, a zároveň sa nikdy nenechali odradiť nízkym záujmom masmédií. "Na rozdiel od všetkých ostatných kapiel tej doby sme stále spolu a stále nás to spolu baví," odpovedá Mark v súčasných rozhovoroch na otázku, či necíti krivdu osudu.

Dlhoročná spolupráca sa odráža na znamenitej chémii počas koncertov. Gitarové súboje medzi Markom a Steveom patria k silným momentom, čo určite potvrdí i košická zastávka. Druhé najväčšie mesto Slovenska poctilo návštevou veľa rockových velikánov, no vystúpenie grungeových klasikov patrí k výnimočným javom. Preto sa túto udalosť rozhodne neoplatí premeškať.


Autor: Marek Danko
Foto: mudhoneysite.com

Súvisiaci interpreti: Mudhoney