Speváčka, skladateľka a víťazka súťaže Česko Slovensko má talent 2022 Nikola (Nikka) Kusendová je umelecky aktívna a vydáva už svoj druhý singel v tomto roku. Po autorskej debutovej piesni Ľudia v modernom štýle, sa tentokrát spojila s Ľubošom Šrámkom a Nanosymphony orchestra, aby spoločne priniesli interpretáciu skladby legendy slovenskej hudobnej scény Miroslava Žbirku.

Balada o poľných vtákoch patrí medzi najznámejšie skladby a jej interpretácia je súčasťou repertoáru viacerých slovenských umelcov. "Je to nádherná skladba a chcela som ju priniesť v mojom prevedení ihneď po vydaní debutového singla. Keďže prechovávam obrovský rešpekt voči dielam Miroslava Žbirku, rozhodla som sa spojiť so skúsenými hudobníkmi a kvalitnou produkciou, aby mi pomohli vytvoriť originálnu verziu tejto skladby. Mám rada tvorbu predošlých generácií a chcela by som pokračovať v ich odkaze," priznáva Nikka Kusendová

Projekt je výsledkom spolupráce speváčky a občianskeho združenia Nanosymphony orchestra pod vedením producenta Romana Ptáka. O aranžmán a klavírny part sa postaral Ľuboš Šrámek a súčasťou projektu sú aj viaceré popredné osobnosti slovenskej jazzovej scény, ako Sisa Michalidesová (flauta), Nikolaj Nikitin (saxofón, basklarinet) či Pavol Bereza (gitara). Celkovo sa na nahrávaní skladby pod vedením zvukového majstra Petra Preložníka podieľalo viac ako 20 ľudí.

"Ihneď po tom, čo nás Nikka oslovila začala veľmi prirodzene vznikať predstava o finálnom prevedení tohto projektu. Snažili sme sa zladiť nástrojové obsadenie, etablovaných umelcov a Nikkin interpretačný výraz do fungujúce celku. Myslím, že sa nám to podarilo a výsledkom je originálna interpretácia spájajúca jazz s populárnou piesňou. Obrovskú zásluhu na výslednom prevedení má Ľuboš Šrámek, ktorému sa idea zapáčila a dokázal ju zhudobniť," hovorí o spolupráci producent Roman Pták.

"Nikku považujem za mimoriadny objav a zároveň veľmi chytrú osôbku, ktorá sa ako jedna z prvých začala uchádzať o priazeň nášho telesa Nanosymphony," povedal hudobný producent Ľuboš Šrámek. Videoklip vznikal v priestoroch Dvorany Vysokej školy múzických umení v Bratislave pod vedením kameramana Michala Koštenského.

Myšlienkou speváčky bolo pri tomto projekte tiež poukázať na to, že hudba nepozná vekové či žánrové hranice. "Jedným z cieľov bolo upriamiť pozornosť na to, že aj mladí ľudia majú stále radi populárne piesne starších generácií a vedia si k nim nájsť cestu. Aj v dnešnej modernej dobe má slovenská tvorba svoje miesto a rada by som poukázala aj na spojenie žánrov. Spojenie jazzu s populárnou piesňou ma v mnohom inšpirovalo a ukázalo mi, že hudba nepozná hranice. Som veľmi vďačná, že som mohla zblízka sledovať všetkých týchto skvelých hudobníkov a niečo sa od nich naučiť. Budem sa to snažiť pretaviť do mojej ďalšej tvorby."

Nikka spolu s tímom už teraz pracuje na ďalšej piesni, ktorú by chcela predstaviť ešte do konca roka. "Rada by som priniesla opäť niečo svoje s veselším nádychom a samozrejme s gitarou."

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Viktória Ela Kusendová.