Začínala ako predavačka vinylov, dnes patrí medzi najväčšie hlasy v histórii česko-slovenskej hudby. Pieseň Modlitba pro Martu sa stala symbolom národného odporu a hymnou slobody pre mnohých ľudí. Martu Kubišovú a jej život môžete tento rok bližšie spoznať vďaka dokumentu, ktorý bude od budúceho týždňa aj v slovenských kinách.

Jedinečnú osobnosť českej speváčky a herečky Marty Kubišovej na filmovom plátne zvečnila skutočná majsterka svojho remesla, režisérka Oľga Sommerová - autorka troch knižných bestsellerov, bývalá docentka na filmovej a televíznej fakulte akadémií múzických umení a v neposlednom rade režisérka 97 dokumentárnych filmov.

Film s názvom Magický hlas rebelky je výpoveďou o životnej púti speváčky a signatárky Charty 77, ktorá sa pri okupácii vojskami Varšavskej zmluvy v roku 1968 svojím hlasom v piesni Modlitba pro Martu stala symbolom národného odporu. Táto legendárna skladba spolu s československou hymnou zaznela aj z balkóna Melantrichu na Václavskom námestí počas nežnej revolúcie ako symbol túžby po lepšom živote a slobody pre všetkých.


Soundtrack s klasikami aj novými skladbami

Pri príležitosti uvedenia dokumentárneho filmu do kín uvádza vydavateľstvo Supraphon na trh rovnomenný album, ktorý je zároveň soundtrackom k spomínanej snímke. Nahrávka obsahuje najväčšie Kubišovej hity od 60-tych rokov až do súčasnosti. Na albume sa okrem iného nachádzajú piesne s Helenou Vondráčkovou a Václavom Neckářom, ale aj dva duety s prvou českou superstar Anetou Langerovou.

Jedným z nich je tohtoročná novinka s názvom Život není pes, ktorú speváčky predstavili v máji ako titulnú pieseň očakávaného filmového dokumentu. Pieseň, ktorá je pomyselným dialógom o Kubišovej dvadsaťročnom zákaze spievania, uzatvára soundtrack, ktorý celkovo obsahuje 23 skladieb. Zaujímavosťou je, že Aneta má presne 27 rokov, teda toľko, koľko mala Marta, keď jej komunisti zakázali spievať.

SÚŤAŽ: V našej súťaži na Facebooku môžete vyhrať CD so soundtrackom k filmu. Súťaž končí v pondelok (18.8.) o 12:00.


Príbeh rebelky

Celovečerný dokument Magický hlas rebelky sa nakrúcal v priebehu jedného roka. Štáb sa zúčastnil niekoľkých koncertov Marty Kubišovej a navštívil aj bývalú speváčkinu chalupu, kde podpísala Chartu 77. Speváčka sa vo filme stretne so svojimi priateľmi z Charty Danou Němcovou, Pavlom Kohoutom, Vlastimilom Třešňákom a Jaroslavom Hutkom, no objavia sa v ňom aj Milan Hein, Václav Neckář, Petr Malásek, Karel Štolba, Fero Fenič, Iva Janžurová a aj jej najbližšia priateľka, dcéra Kateřina.

"Martu Kubišovú milujem od mladosti. Jej LPčko Songy a balady som v 60-tych a 70-tych rokoch počúvala stále dookola. Keď boľševici v roku 1970 zakázali Marte spievať, niesla som to v beznádejných 70-tych rokoch ako ďalšiu ranu slobode," spomína si režisérka Oľga Sommerová. Režisérkina úcta ku speváčke ešte viac vzrástla potom, čo Marta Kubišová podpísala Chartu 77. "Možnosť natočiť o Marte životopisný film je pre mňa pocta. V jej osobnosti sa stretávajú dva najdôležitejšie komponenty ľudského charakteru -  vysoká umelecká profesionalita a integrita osobnosti stáť za svojou pravdou a nenechať sa diablom nalákať na pohodlnú cestu za cenu stratenej sebaúcty," uviedla Sommerová.


Skromnosť a zmysel pre humor

Vo filme sú použité archívne filmové materiály z Kubišovej kariéry, jej comebacku v roku 1989 a tiež dobové zábery odkazujúce na zločinnosť posledných dvadsiatich rokov komunistického režimu v Československu. "Marta nikdy netrpela hviezdnými maniermi, svetská sláva pre ňu vôbec nič neznamenala, aj keď je nositeľkou mnohých profesných cien. Prekvapila ma napríklad svojím zmyslom pre humor," dodala režisérka.

Za svoje občianske postoje získala Marta Kubišová v roku 1995 štátne vyznamenanie - Medailu za zásluhy, v roku 1998 bola v rámci udeľovania cien Akadémie populárnej hudby uvedená do Siene slávy, v roku 2002 získala Cenu Thálie a v roku 2012 aj Rád čestnej légie, najvyššie francúzske štátne vyznamenanie. "Pre dokumentaristov je ťažké natočiť film o tak kladnej hrdinke. Napriek tomu som vedela, že si s tým Olga Sommerová poradí," uviedla kreatívna producentka Českej televízie Alena Müllerová.

Film Magický hlas rebelky bol vo svetovej premiére uvedený v rámci programu Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. V slovenských kinách bude predstavený už o týždeň 21. augusta.

Marta Kubišová - Magický hlas rebelky Zdroj: PR / Supraphon

Zoznam skladieb na soundtracku k filmu:

1. Já chci být volná feat. Aneta Langerová
2. Chci právo trubky mít
3. Depeše
4. Nechte zvony znít
5. S nebývalou ochotou (Walkin' Back To Happiness)
6. Loudá se půlměsíc (Ange est venu)
7. Magdalena (Aleluya)
8. Nepiš dál
9. Hej, pane zajíci! feat. Helena Vondráčková
10. Už se léto schovává (Playing Solitaire With My Memories)
11. Cesta
12. Modlitba pro Martu
13. Proudy (Prove It)
14. Hej, Jude (Hey, Jude)
15. Mamá (When My Dollies Have Babies)
16. Ring-o-ding
17. Denně čekám (Anyone Who Had A Heart)
18. Šlechtici + Václav Neckář a Helena Vondráčková
19. Lampa
20. Tajuplnej hráč
21. Dobrodružství s bohem Panem (Greensleeves)
22. Vyznání
23. Život není pes feat. Aneta Langerová

Text: Hudba.sk (zdroj: Supraphon, Barracuda Movie)
Foto: Supraphon

Súvisiaci interpreti: Marta Kubišová