V prvý jesenný deň sa Bratislava rozozvučí súčasnou slovenskou aj zahraničnou hudbou. Organizátori festivalu City Sounds, ktorý sa bude konať v štúdiách Slovenského rozhlasu 23. a 24. septembra, vyskladali dramaturgicky pestrý program s dôrazom na silný pódiový prejav.


V priebehu dvoch dní tak môžete vedľa seba vidieť a počuť poľský basgitarový zjav Kingu Głyk, projekt Davida Kollara, nominanta Grammy, klaviristu Alfreda Rodrígueza alebo domáce Baroque Goes Jazz Trio.

Konceptom značky City Sounds je prepájanie nových progresívnych umelcov na slovenskej scéne s medzinárodne etablovanými muzikantmi a prelínanie tradičných, overených konceptov s novými trendmi. "Festival je určený každému milovníkovi jazzu a z neho vychádzajúcich žánrov – funku, fusion či soulu," pozýva jeden z dvojice organizátorov festivalu Marián Pavlovič.


Od minulého roka sa podujatie koná vo forme dvojdňového stretnutia hudobníkov a fanúšikov v koncertných štúdiách Slovenského rozhlasu, ktoré spájajú pohodlie, architektonickú nadčasovosť a špičkový zvuk pre maximálne kvalitný umelecký zážitok.

Ťahákom tohtoročného vydania festivalu je Alfredo Rodríguez, klavirista nominovaný v minulosti napríklad na cenu Grammy. Ďalšou lahôdkou v programe je zázračná, ešte len 25-ročná poľská basgitaristka Kinga Głyk. Okrem pódiových ocenení má jej inštrumentálna virtuozita v spojení s pozitívnym prejavom tiež tisícky sledovateľov v online priestore. Talian Nicola Conte je známy prepájaním acid jazzu s bossanovou a ozvenami starých talianskych melódií. Je známy nielen ako gitarista, ale aj ako producent či tvorca remixov.

"Už roky si za prioritu kladieme predstaviť slovenskému divákovi najlepších svetových umelcov a propagovať najnovšie hudobné trendy na domácej scéne. Potvrdzuje sa to aj výberom interpretov, ktorí začiatkom jesene vystúpia v rozhlase," dodáva spoluorganizátor festivalu Matej Šálek.


Umelci zo Slovenska ponúknu rôznorodé žánre

Prešovský gitarista David Kollar predstaví živé improvizované vystúpenie "Hudby štvrtého sveta", teda hudby neurčitého žánru či kultúrneho prostredia. Zostavu David Kollar, Rick Cox a Paolo Raineri dopĺňa štúdiový a koncertný zvukár Arnaud Mercier. 

V medzinárodnom, 13-člennom zoskupení uvidíte Lukáš Oravec Orchestra, ktoré získalo cenu Radio_Head Award za jazzovú nahrávku roka. Stretávajú sa v ňom hudobníci z Česka, Maďarska, USA, Nemecka a Slovenska. Milan a Ondrej Kopecký predstavia svoje hudobné teleso Džez a hrúza, kde žánrovo nadväzujú na rockovú paradigmu, ktorú miestami obohacujú vlastným rytmickým výrazom, či voľne improvizovanými časťami. To všetko je podkladom pre rapovú poéziu pre náročných.

Z ďalších vystúpení si určite nenechajte ujsť slovensko-český projekt Uniqat gitaristu Vlada Mikláša a Jakuba Šindlera, návrat talentovaného saxofonistu Nikolu Bankova, ktorý dlhodobo pôsobí a zbiera hudobné ocenenia v Dánsku, alebo skupinu Darkness Positive, ktorá je známa energickými live koncertmi. Ak máte radi prepájanie žánrov, nevynechajte Baroque Goes Jazz Trio a pokiaľ vás zaujíma čerstvý prístup k modernej inštrumentálnej hudbe, skúste Trilobeat. Na úvod festivalu svoju uhrančivú tvorbu predstaví speváčka, skladateľka a textárka Lotta, sprevádzať ju bude cimbalista Michal Baláž.


Kompletný program festivalu City Sounds 2022:

Piatok 23. septembra od 18:00


Sála 1:
Lukáš Oravec Orchestra
Cox / Kollar / Raineri
Kinga Głyk

Sála 2:
Lotta
Džez a Hrúza
Trilobeat

Sobota 24. septembra od 18:00

Sála 1:
Nikola Bankov Band
Alfredo Rodriguez Trio
Nicola Conte & Spiritual Galaxy

Sála 2:
Darkness Positive
Baroque Goes Jazz Trio
Uniqat

Z verejných zdrojov finančne podporili Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj, Nadácia Bratislava, SOZA a Taliansky inštitút v Bratislave.

Reprtáž z minulého ročníka: City Sounds Festival 2021: najlepšia septembrová akcia, ktorú ste zmeškali

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na stránke www.citysounds.sk a na Facebook evente.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informoval Michal Húska.