Talentovaná, chválená kritikmi, milovaná fanúšikmi. Taká bola vo veľmi zjednodušenej definícii Amy Winehouse, ktorá by dnes oslávila 40 rokov. Keby sa dátum 23. júl 2011 nezapísal čiernymi písmenami do kroniky Klubu 27.

Pri príležitosti nedožitého jubilea sa jej pôvodná kapela The Amy Winehuse Band znova postaví na spoločné pódium. V Londýne odohrá 22. decembra špeciálny koncert. K pôvodným členom sa pripojí aj speváčka Bronte Shandé, ktorá už absolvovala európske turné v rokoch 2022 a 2023. Počas spomienkovej šou formácia pripomenie najzásadnejšie momenty kariéry zosnulej kolegyne a spolu s fanúšikmi oslávia jej mimoriadny talent.

Špeciálny koncert nie je ani zďaleka jedinou pripravovanou udalosťou oslavujúcou Amy Winehouse. Basgitarista Dale Davis, ktorý je členom formácie The Amy Winehouse Band sa aktuálne podieľa na pripravovanom životopisnom filme Back to Black ako hudobný konzultant.

Viac o vnútornom svete milovanej ikony sa fanúšikovia môžu dočítať v čerstvo vydanej knihe In Her Words, ktorá prináša "vzácny pohľad na dievča, ktoré vyrástlo a stalo sa legendou". Je zmesou jej denníkových zápiskov, ručne písaných textov a rodinných fotografií. "Táto krásna nová zbierka Amyiných poznámok a úvah ukazuje ďalšiu stránku Amy –zábavnú a vtipnú. Chceli sme sa o to podeliť s Amyinými fanúšikmi, aby si Amy podľa jej slov užili aj oni," povedali o knihe jej rodičia Janis a Mitchell.

Vrcholy v kariére, pády v súkromí

Hudobná kariéra Amy Winehouse bola vysoko intenzívna, no až príliš krátka. Podarilo sa jej nahrať iba dva albumy Frank Back To Black, no získala až päť cien Grammy. Tie si ale nemohla prevziať osobne. Už vtedy lietala v problémoch s drogami. Americké úrady jej v tom čase nevydali vízum, kvôli prevážaniu marihuany. Raketová sláva, drogová závislosť a nezdravý vzťah s manželom Blakeom Fielder-Civilom, ktorý vyvrcholil rozvodom, vytvorili dokonalú cestu k strmému pádu na dno.

Múza módneho návrhára Karla Lagerfelda sa zmenila z príťažlivo provokatívnej a nenapodobiteľnej módnej ikony, ktorá je dodnes inšpiráciou pre mnohé ženy po celom svete, na fyzicky aj duševne zničenú mladú ženu, ktorá sa vďaka snahe milujúcich rodičov liečila zo svojej drogovej závislosti. Pomôcť jej ale napokon nedokázali. V onen osudný deň našiel bodyguard jej telo bez známok života. Smrť spôsobila otrava alkoholom.

Amy Winehouse je hviezdou, ktorej lesk neoslabil ani plynúci čas. Naopak, čas je jedným z faktorov, ktorý potvrdzuje, že obdiv a uznanie zosnulej speváčke právom prináležia a zostáva naďalej nenahraditeľnou. Tak ako každý jeden člen Klubu 27. Hudobný svet prišiel o ďalší výnimočný talent, ktorý mohol priniesť ešte hodnotnú hudbu.

Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse