Sitár, drum&bass, funk, psychedélia, folk, stredovek, poézia, krautrock i avantgarda sa budú miesiť na koncerte a novom CD experimentálnej dvojice Lucas Perný & Miloslav Kollár. Krst unikátnej nahrávky sa uskutoční už vo štvrtok 16. októbra o 21:00 v trnavskom ArtKlube.

Duo Lucas Perný & Miloslav Kollár je projekt intuitívnej hudby, ktorý integruje hudobné žánre od psychedelického rocku s vplyvom ethno hudby, cez drum'n'drone až po experimentálnu a elektronickú hudbu. Ich prvý spoločný album vyšiel v roku 2012 pod názvom Astral Gate, vlani naň nadviazali EP nahrávkou Love Revolution.

Novinka s názvom Theatrum Mundi nie je iba hudobnou výpoveďou, má aj normatívny odkaz. Svojou multižánrovosťou odkazuje na kultúrny relativizmus, farebnosť a rôznorodosť kultúr a ich archetypné prepojenia v časopriestore. Na albume sa nachádza aj protivojnová skladba s textom "keď si vojna svoj ostrý meč hrotí, jasať môžu už len idioti", ktorý podľa autorov odkazuje na štvavých vojnových rusofóbnych agitátorov či zomierajúcich ľudí na východe Ukrajiny.

Samotný názov albumu zase odkazuje na shakespearovské renesančné heslo reinterpretované Jánom Jeséniom: "Theatrum mundi sa nazýva náš svet, a my všetci blúdime v tomto veľkom divadle a čokoľvek sa tu deje, i tomu najúbohejšiemu, dotýka sa nás všetkých pretože slnko poskytuje všetkým to isté svetlo. My, pokolenie ľudské sme jedným potomstvom, jednou krvou, jedným domom, a preto má byť pre nás všetkých cieľom iba šťastie ľudského rodu."


Na krste novinky sa predstavia aj hostia, ktorí svojím umením prispeli na album - šansonierka Kristína Prekopová a progresívny rockový basgitarista Vladislav Žemba. Predkapelou skupiny bude trojica Brotherly Jam, ktorá zahrá coververzie The Beatles, a akciu ukončí záverečný hudobný jam (Gajarský, Bango, Perný, Kollár, Cybo) a 60's afterpárty. Začiatok akcie je o 20:30, za vstup zaplatíte dve eurá. Usporiadateľom koncertu je Rádio Bunker, ktoré sa podieľa aj na oficiálnom vydaní CD Theatrum Mundi. 

Program krstu:

20:30 – 21:15 – Brotherly Jam
21.30 – 22:30 - Lucas Perný a Miloslav Kollar plus hostia ( Kristína Prekopová a Vladimír Žemba)
22:30 – 23:15 – Hudobný jam (Gajarský, Bango, Perný, Kollár, Cybo)
23:15 - ? - Afterparty

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Lukáš Perný. Článok bol upravený redakciou. 

Súvisiaci interpreti: Lucas Perny & Miloslav Kollar Project