Skupina Wohnout 1. novembra vydáva nový štúdiový album s názvom Miss maringotka. Do sveta vysiela posledné video pred vydaním dosky k piesni Tlama. Kapela naznačuje, že sa jedná o najlepší videoklip skupiny.

Nakrúcalo sa v januári v podzemných priestoroch nemocnice Krč a pražskej cukrárne u Myšáka. Celých deväť mesiacov trvalo vytvoriť filmové efekty. V klipe si zahral rad známych kapely, ale aj herecké ikony ako je Miera Nosek, Vasil Fridrich, David Kraus alebo Karel Zima. "Pre turistov kráčajúcich nočnou Prahou bolo určite prekvapivé vidieť skupinku veľmi bizarných stvorení sediacich pri dezertoch v cukrárni. Myslím, že sme veľkú časť prekvapili, pobavili, a mám za to, že mnohí si museli pri pohľade na nás odprisahať, že už musia túto noc prestať piť a ísť spať," spomína na nočnú časť nakrúcania herec Vasil Fridrich.

"Klip pre kapelu Wohnout bola radosť nakrúcať, a navyše sú to moji kamaráti. Poznal som aj veľa ľudí na natáčaní. Prekvapil ma hlavne režisér, ktorý bol tak strašne "pinktlich", že som to ešte nezažil. Na druhú stranu iba on vedel, ako to bude vo výsledku vyzerať a čo na to potrebuje. Myslím, že výsledok ho stál veľa práce a času, ale klip som videl, stojí za to," dopĺňa David Kraus.


Réžie sa ujal Michal Matoušek, ktorý má okrem iného na konte videoklip pre legendárnych britských Underworld. Hlavnú úlohu zveril ruskej herečke Lise Ross. "Lisu som objavil náhodou na Inštitúte moderného umenia v Moskve, kde som súťažil so svojím videoklipom pre Lenku Dusilovú, ona tam študovala herectvo. Stala sa mojou múzou, nafotil som s ňou veľkú sériu fotografií a čakal na vhodnú príležitosť, kedy ju budem môcť obsadiť do klipu. Tá prišla s ponukou Wohnout, ktorú som s chuťou prijal, pretože je to jedna z mála českých populárnych kapiel, voči ktorej nemám predsudky. Navyše si stále pamätám moment, kedy mi kamarát na strednej pustil ich pieseň Banány a ja, hoci som v tej dobe počúval techno, som tento song išiel asi týždeň v kuse na repeat. Tento klip je za 15 rokov, čo sa venujem audiovizuálnej tvorbe dielo, ktorému som venoval zrejme úplne najviac energie. Teším sa na rôznorodé interpretácie divákov, ktorí sa budú snažiť rekapitulovať čože to vlastne videli."

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Súvisiaci interpreti: Wohnout